Tíz meggyőző érv a fogászati implantáció mellett

Van, hogy életünk során – idősebb vagy akár fiatalabb korban– elérünk ahhoz a ponthoz, amikor el kell döntenünk, szeretnénk-e fogászati implantátumot beültetni az állcsontunkba, melyhez bármilyen fogpótlás rögzíthető, vagy maradunk a régi, hagyományos eljárásoknál. A döntés megkönnyítéséhez összegyűjtöttük azokat az érveket, melyek a műgyökér beültetése mellett szólnak.

fogaszati implantacio ervek

1. Szóló foghiány pótlása

Egyetlen fogat elég könnyű elveszíteni, akár már fiatal korban is. Elég hozzá egy véletlen baleset, egy csúnya gyulladás és meg kell válni a fogtól. Ha látható, esztétikai tartományba esik ez a szóló foghiány, szinte nem is kérdés, hogy pótolnunk kell az elvesztett fogat. Ehhez azonban nem érdemes lecsiszoltatnunk, s vele jóval sérülékenyebbé tennünk a szomszédos fogakat, hiszen fogászati implantáció mellett nincs szükség ilyen tartófogak kialakítására – a fogpótlás saját gyökeret kap, arra fekszik fel.

(X) hirdetés

 

2. Az eredeti fogak megóvása

Műgyökér beültetése nélkül az elvesztett fogakat csak úgy lehet pótolni, ha támasztékot adunk nekik a szomszédos fogak lecsiszolásával. Ilyenkor akár egészséges fogak is kárát láthatják a beavatkozásnak, hiszen a korona alatt jóval sérülékenyebbé válnak, bizonyos esetekben begyulladhatnak. Nem feltétlen éri meg a kockázatot egy ilyen beavatkozás, ha már léteznek modernebb, kíméletesebb megoldások.

 

3. Fogak vándorlásának megakadályozása

(X) hirdetés

Ha úgy döntünk, hogy mégsem pótoltatjuk az elvesztett fogunkat, jó esélyünk van rá, hogy meglévő fogaink vándorlásba kezdenek, ezzel korrigálva a hiányt. Erre bármely életkorban megvan az esélyünk, ám a mozgásnak induló fogaink kilazulhatnak, begyulladhatnak és jóval hajlamosabbak lehetnek a fogszuvasodásra is.

 

4. Stabil rögzítés

Egy felragasztott többtagú korona idővel sajnos meglazulhat, s ilyenkor könnyen alákerülhetnek a kórokozók és ételmaradékok, melyek gyulladást okozhatnak. Ilyenkor a korona levételére és újbóli elkészítésére van szükség. Ezzel ellentétben egy megfelelően csontosodott és helyesen tisztán tartott fogászati implantátum életünk végéig támasztékot adhat a fogpótlásnak, legyen szó egyetlen fogról vagy akár egy teljes fogsorról.

 

5. Műfogsorrögzítő elhagyása

Ha teljes fogsorunkat kívánjuk implantátumokon rögzíteni, egy sor kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat. Nem kell reggel és este a ragasztással és az áztatással bajlódni, napközben nem kell a fogsor elmozdulása miatt aggódni, és a műfogsorrögzítőkben található kemikáliák sem jutnak be a szervezetünkbe.

 

6. Önfeledt étkezések

Aki próbált már labilis koronával vagy el-elmozduló műfogsorral étkezni, az tudja, hogy milyen érzés evés közben nem az ételekkel és az ízekkel, hanem az óvatos mozdulatokkal foglalkozni. Egy műgyökér ezzel szemben olyan stabilitást ad, mintha a saját fogainkkal rágnánk és harapnánk az ételekbe.

A kemény ételek sem okozhatnak gondot egy fogászati implantátummal.
A kemény ételek sem okozhatnak gondot egy fogászati implantátummal.

 

7. Tökéletes beszéd

Nem csak étkezésekkor, hanem beszéd közben is zavaró lehet egy rosszul záródó vagy el-elmozduló fogpótlás, melynek következtében selypítő hangokat adhatunk ki. Egy szilárd, ugyanabban a pozícióban lévő, műgyökérre rögzített pótláshoz a nyelv is hamarabb tud alkalmazkodni, ezért nem kell aggódnunk a beszédhibák miatt.

 

8. Szabadon kialakított forma

Lehet szempont a természetes fogaink formája vagy a tökéletes fogsor kialakítása, egy fogászati implantátummal bármi megoldható. Léteznek olyan speciális fejek, melyekkel a legapróbb szabálytalanságok is kialakíthatók vagy épp ellensúlyozhatók.

 

9. Egyszerű tisztán tartás

Egy többtagú korona tisztán tartása jóval körülményesebb lehet, mint egy szóló implantátumé. Mivel a műgyökérre épített fogpótlás teljesen különálló, nincs összeköttetés a fogak között, mint egy többtagú fogpótlásnál, így fogmosás könnyedén elérjük a fog minden felszínét. Nem csak a pótlás miatt, de saját higiéniai érzetünkért is érdemes az implantátum mellett dönteni.

 

10. Hosszú élettartam

Bár vannak olyan kiválóan elkészített és felhelyezett ragasztott fogpótlások, melyek több évtizedet is kibírnak, sajnos előbb vagy utóbb szükség lehet a cserére, ami újbóli költségeket és fogorvosi procedúrát jelent. Egy megfelelően behelyezett és jól csontosodott implantátum viszont egy életet kiszolgál, s a tisztán tartáson kívül egyáltalán nincs rá gondunk – erre viszont legalább akkora hangsúlyt kell fektetni, mintha a saját fogaink ápolásáról lenne szó.

Item added to cart.
0 items - Ft