Amikor a fogak szuvasodásának okát vizsgáljuk, nem csak a szájápolási szokásainkat kell szemügyre venni. Természetesen óriási jelentősége van annak, hogy mennyire tudjuk hatékonyan eltávolítani a fogakra rakódott lepedéket, de legalább ennyire lényeges az is, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztunk a nap során. Táplálkozási szokásaink megváltoztatásával jelentősen csökkenthetjük a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.
1. Cukor
Alapélelmiszernek számít ugyan, pedig több szempontból sem tekinthető egészségesnek a cukor. Elősegíti az elhízást, hatással van a vércukorszintre és a fogszuvasodás legfőbb okozója. Utóbbit szó szerint kell értenünk: a szájüregünkben élő Streptococcus mutans baktérium legfőbb élelme a cukor, mely lebontása közben savakat termel, ami kikezdve a fogzománcot, fogszuvasodást eredményez. Érdemes a cukor helyett édesítőszereket, steviát, xilitet vagy gyümölcscukrot használni.
2. Kóla
Amellett, hogy cukros, a kólával az a legnagyobb probléma, hogy erősen savas kémhatású. (pH értéke 2-es, összehasonlításképp: a sósav pH értéke 1-es, a vízé 6-8 körül mozog). A legrosszabb, ha a kólát hosszasan, órákon keresztül, nagy mennyiségben fogyasztjuk, így fogzománcunk állandó támadásnak van kitéve. Ha semmiképp nem akarunk lemondani a kóla időszakos fogyasztásáról, inkább szívószállal igyuk, így csekély mértékben érintkezik az ital a fogainkkal.
3. Sportital
Egy kutatás szerint, ha az italok fogzománcra gyakorolt maró hatásáról van szó, akkor a listát az izotóniás sportitalok vezetik. Savas pH értékük károsítja a fog szerkezetét, ezáltal könnyen alakul ki fogszuvasodás, fogérzékenység.
4. Alkoholok
Az alkoholokkal ismét az a probléma, hogy a legtöbb cukros és savas kémhatású egyszerre. A túlzásba vitt alkoholfogyasztás ráadásul elősegíti a szájüregi rák kialakulását is, így egyáltalán nem érdemes rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztani.
5. Gyümölcsök
Egyes gyümölcsök, főként az alma, az eper, a dinnye és a citrusfélék igen savas kémhatásúak, ezért maga a gyümölcs és a belőle készült gyümölcslé sem kifejezetten ajánlott a fogak egészsége szempontjából. Természetesen nem kell lemondanunk ezekről a finom vitaminforrásokról, csak fogyasztásuk után öblítsük ki a szánkat tiszta vízzel és 1-2 órán keresztül még véletlenül se próbáljunk fogat mosni (ilyenkor a felpuhult fogzománcot erősen megkoptathatjuk a fogmosással).
6. Kávé
Mivel a kávé savas kémhatású és sokan cukorral fogyasztjuk, ez sem számít fogbarát italnak. Ráadásul sokan naponta többször is isznak kávét, esetleg nagy mennyiséget lassan elkortyolgatva, ami hosszú időn keresztül fenntartja a szájüreg savasságát. Javíthatunk a helyzeten, ha tejjel, tejszínnel dúsítjuk a kávét, vagy ha a kávézás után kiöblítjük a szájüregünket egy pohár tiszta vízzel.
7. Gyorsételek
A gyorsételek magas szénhidrát- és cukortartalmuk miatt könnyen eredményezhetnek fogszuvasodást vagy ínygyulladást. Érdemes kerülni a finomított szénhidrátok fogyasztását, ezzel nem csak fogainkra, hanem testalkatunkra, szív és érrendszerünk egészségére is vigyázhatunk.
8. Gabonapelyhek, rizspelyhek
Bár a gyermekek és sok felnőtt is imádja a reggelente néhány perc alatt elfogyasztható gabonapelyheket, a legtöbb ilyen finomság tele van szénhidráttal és cukorral. Mielőtt azt gondolnánk, hogy a tej némileg javít a helyzeten, egy friss kutatás szerint a gabonapelyhekből kioldódó cukor csökkenti a tej lúgosító, fogszuvasodás-gátló hatását.
9. Chipsek
A chipsek magas szénhidráttartalmuk (100 g chips 50-60 g szénhidrátot tartalmaz) miatt nem tesznek jót a fogainknak, hiszen a baktériumok azonnal elkezdik lebontani a fogainkra rakódott lepedéket, így beindul a savtermelés, ami gyengíti a fogzománc ellenálló képességét és fogszuvasodást okozhat.
10. Csokoládé
Elsősorban nem a kakaóban gazdag, minőségi csokoládékkal van a baj, hanem a kakaót csak alig tartalmazó, tejmasszából és cukorból felépülő, formázott, töltött és ízesített típusokat (igen, pont azokat, amit a gyerekek úgy imádnak). Ezek az édességek odaragadnak a fogzománchoz és csak alapos fogmosással valamint fogköztisztítással tudunk megszabadulni a maradékoktól (azonban elfogyasztásuk után 1-2 óráig soha ne mossunk fogat).
D-vitamin és kalcium együttes bevitelével belülről erősíthetjük a fog szerkezetét, így az ellenállóbbá válik a fogszuvasodással szemben.