Titkos baktériumforrás? – A váróban tartott magazinok fertőzőek lehetnek?

Bizonyos álláspont szerint: igen. Mivel rengeteg beteg veszi a kezébe őket, s az ilyen szóróanyagokat, magazinokat sterilizálni nem lehet, viszont akár évekig is ott pihenhetnek a rendelőben, sajnos igazat adhatunk annak az elképzelésnek, miszerint az ilyen tárgyakon hemzsegnek a baktériumok.

Kép: illusztráció.

Nem véletlen, hogy olyan helyeken, ahol sokáig időzünk, várakozunk, gyakran helyeznek ki újságokat, magazinokat, hiszen ezzel lefoglalhatja magát a várakozó vendég, páciens. Nem csak orvosi rendelőkben, de a fodrásznál vagy a szoláriumban is ilyen kiadványokkal próbáljuk elütni az időt, amíg ránk kerül a sor. Pusztán a jó szándék vezérli azokat, akik gondolva a várakozás unalmas perceire, ilyen figyelmességgel próbálják lekötni a hozzájuk érkezők figyelmét.

Sajnos azonban arra kevesebb figyelem irányul, hogy ezeket a kiadványokat rendszeresen cseréljék. Emiatt részesült figyelmeztetésben egy angol fogorvos, Monica Symes is, egy az NHS, azaz a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat által tartott ellenőrzés alkalmával. Rendelőjének várójában állítólag 2004-es magazinokat is találtak, melyek az intézmény munkatársai szerint komoly baktériumforrást jelentenek.

(X) hirdetés

Bár a 65 éves fogorvosnő elmondta, ő maga nem hisz benne, hogy a hozzá érkezők az újságok miatt betegednének meg. Azt mondta, általában próbálnak naprakész anyagokat beszerezni, de bizony vannak olyan kiadványok, amik több év távlatából is érdekesek, s ezeket szívesen tartják a váróban.

Egyelőre sem külföldön, sem pedig hazánkban nincs semmiféle törvényi szabályozás az egészségügyi szolgáltatóknál vagy más közösségi helyiségekben kihelyezett kiadványokat illetően, mégis a szakértők szerint érdemes hetente cserélni az efféle újságokat, prospektusokat, így minimalizálva a baktériumok terjedésének esélyét.

Item added to cart.
0 items - Ft