A terhesség alatti dohányzás károsíthatja a gyermek fogazatát

2017-06-12T22:09:05+00:00 2017. június 16.|Általános hírek|

Egy friss Új-Zélandi tanulmány eredményei szerint a terhesség alatti dohányzás nem csak a születési súlyt vagy a koraszülést befolyásolhatja, hanem a gyermek későbbi fogazatának minőségét is, az anya dohányzása ugyanis fejlődési rendellenesség kialakulásához vezethet a gyermek fogazatában.  

dohanyzas-terhesseg

A Journal of Dental Research szaklapban publikált tanulmány 83 olyan gyermeket vizsgált, akiknél hypodontia-t állapítottak meg. Hypodontia-nak nevezzük azt a jelenséget, amikor valamilyen fejlődési rendellenesség következtében az egyén kevesebb foggal rendelkezik, mint normálisan.

A fejlődési rendellenességtől szenvedő gyermekeket 253 egészséges fogazatú gyermek adataival hasonlították össze. Az édesanyák beszámoltak a terhességük során őket érő aktív és passzív dohányzás mértékéről, valamint koffein- és alkoholfogyasztási szokásaikról.

Mauro Farella professzor, az Otago Egyetem munkatársa, jelen tanulmány vezetője szerint a hypondontia kialakulása összefüggésben állhat a dohányzással, ugyanakkor nem találtak kapcsolatot a betegség és a koffein- valamint alkoholfogyasztás között.

hirdetés (X)

A dohányzás és a hipodontia között azonban határozott az összefüggés: az anya minél több cigarettát szív várandóssága során, a gyermek annál nagyobb eséllyel szenved majd a fogakat érintő fejlődési rendellenességtől.

„Bár további kutatásokra van szükség az anyai dohányzás és a hypodontia közötti kapcsolat vizsgálatához, egy lehetséges magyarázat a jelenségre az, hogy a dohányzás közvetlenül károsítja az embrióban fejlődő idegsejteket – mondja a professzor.

Ezen eredmények összhangban vannak az egyre szaporodó tudományos bizonyítékokkal, melyek alátámasztják, hogy a születendő gyermek egészségét nagyban befolyásolja az anya dohányzása. Több klinikai vizsgálat talált összefüggést a terhesség alatti dohányzás és a koraszülés, az alacsony születési testsúly valamint a halvaszületés között.

Summary
A terhesség alatti dohányzás károsíthatja a gyermek fogazatát
Article Name
A terhesség alatti dohányzás károsíthatja a gyermek fogazatát
Description
A terhességi dohányzás olyan fejlődési rendellenességet okozhat a születendő gyermekben, melynek következtében fogazata hiányos lesz.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!