A terhesség alatt fogyasztott tejtermékek megelőzik a fogszuvasodást

Most először a világon japán kutatók arra próbáltak rájönni, vajon milyen kapcsolatban lehet az anya táplálkozása a születendő baba fogazatával. Az eredmények lelkesítőek, a több mint 300 anyuka és gyermeke bevonásával készített tanulmány szerint a cseperedő gyermek fogazatának jót tesz, ha az anya olyan áldásos élelmiszereket fogyaszt, mint például a tejtermékek.

Egészen a 13. héttől kezdődött a vizsgálat – attól az időponttól, amikortól az első fogak fejlődésnek indulnak a magzatnál. Egy tokiói és egy oszakai egyetem szakemberei együttesen arra voltak kíváncsiak, vajon az anya táplálkozási szokásai hatással vannak-e a jövőben megszületendő gyermek fogazatára. A felvetődött kérdés nem volt alaptalan, ugyanis rájöttek, hogy a várandósság alatt az anya által bevitt kalcium ténylegesen segíthet a gyermekkori fogszuvasodás megelőzésében. Mások azzal is kiegészítették a következtetéseket, hogy a kismama által elfogyasztott kalciumban gazdag táplálékok miatt a gyermek fogai a későbbiekben ellenállóbbak lesznek a savakkal szemben.

A várandós anyukák átlag 7564,7 kJ energiát használtak el egy nap alatt, amit részben 179,4 grammnyi tejtermékből és 556,1 mg kalciumból fedeztek.

(X) hirdetés

Sajnos, mint oly sok vizsgálatban, itt is érdemes kiemelnünk a szociális-társadalmi különbségeket. Egy jól kereső, idősebb és magasabb képzettségű anyuka ugyanis jóval több joghurtot és kalciumot fogyaszt, mint szerényebb jövedelmű és végzettségű társai.

A felmérésben részt vevő gyermekeknél a születésüket követő 41. és 50. hónap körül volt diagnosztizálható az első fogszuvasodás, átlagosan pedig majdnem minden gyerekre jutott egy szuvas vagy lyukas fog (a pontos adat:0,87 szuvas fog/fő).

Item added to cart.
0 items - Ft