A terhes nők egyre tudatosabbak a fogaikat illetően

Várandósság alatt a fogak és a szájüreg egészsége kiemelt fontosságúvá válik, hiszen nem csak az anyára, hanem a születendő gyermekre is hatással van a fogazat és a fogíny állapota. Egy friss amerikai felmérés szerint mindezt a legtöbb kismama megérti, és egyre gyakrabban keresik fel fogorvosukat az esetleges panaszok megelőzése, kezelése miatt. Hazánkban szintén javuló tendencia figyelhető meg.

terhesseg-fogaszat-szajapolas
Várandósság során ajánlott minden trimeszterben ellátogatni fogorvosunkhoz. /Kép: Dental Tribune/

A Delta Dental Plans Association nevű nonprofit szervezet több mint 1300 olyan amerikai felnőtt bevonásával készített felmérést, akik 6-12 éves korú gyermekek szülei. A statisztikákból kiderült, hogy egyre több várandós anya fordít kiemelt figyelmet szájüregének egészségére; csak az utolsó évben 7 százalékkal emelkedett a fogászatra látogató kismamák száma.

„Ezek nagyon pozitív hírek és örülünk, hogy a várandós anyukák egyre többször keresik fel a fogorvosukat. A szájüregi panaszok előfordulásának esélye megnő terhesség alatt, így a tudatosság kulcsfontosságú lehet” – mondja Dr. Bill Kohn, a szervezet alelnöke.

(X) hirdetés

A 2015. évi felmérésben az Egyesült Államokban élő várandós anyák 57,5 százaléka látogatott el a fogászatra, míg 2016-os felmérésben ez a szám már 63 százalékra emelkedett.

A hormonális változások miatt a várandós anyák nagyobb eséllyel szenvednek íny- és fogágybetegségtől, melyet azonban hatékonyan kezelhetnek a fogorvosi rendelőben. Amennyiben az anya rendszeresen ellátogat fogorvosához, megkímélheti magát a hormonális eredetű szájüregi gyulladások negatív következményeitől.

„Ez egy nagyon izgalmas időszak a terhes anyák életében, mi pedig arra emlékeztetjük őket, hogy egy rutin látogatás a fogorvosnál annyira kis lépés, amit nem kellene figyelmen kívül hagyni” – teszi hozzá Dr. Kohn.

(X) hirdetés

Magyarországon ugyanígy pozitív tendencia mutatkozik a várandós anyák körében, ami főként az utóbbi évtized egészségtudatos látásmódjának és az egyre gyakoribb tájékoztatás következménye.

Kérésünkre a budai Villányi Dent Fogászati Központ munkatársai elmondták, fogászatukra egyre több várandós anyuka érkezik, akik láthatóan szeretnének mindent megtenni saját és gyermekük egészsége érdekében, így nem csak a kötelező szűrővizsgálatokon vesznek részt, hanem probléma esetén visszajárnak a rendszeres kezelésekre is.

Hazánkban a leggyakoribb probléma a terhes nők körében az ínygyulladás és az ínybetegség, melynek hátterében a terhesség alatt megváltozó hormonháztartás áll. A mindennapos ínyvérzés, a duzzadt, vörös fogíny gyakori panasz a kismamáknál, ám megfelelő szájhigiénével és rendszeres orvosi vizsgálattal mindez megelőzhető – tudtuk meg a Villányi Dent szakértőitől.

A másik sűrűn előforduló tünet a fogak sérülése, törése, ami az anya megváltozott vitamin-, és ásványi anyag szükségletnek köszönhető. A vitaminpótlás mellett a fogorvosi rendelőben fluoridos ecseteléssel külsőleg is erősíthető a fogzománc, ami így ellenállóbbá válik a fogszuvasodással, külső sérülésekkel szemben.

SZÁJÁPOLÁSI TANÁCSOK VÁRANDÓSSÁG IDEJÉRE

FOGKEFE

A fogíny megnövekedett érzékenysége miatt a várandós anyáknak érdemes puha sörtéjű fogkefét használni a napi kétszer 2 perces fogmosáskor, ami nem irritálja a fogíny lágy szöveteit. A fogkefe cseréje 2-3 havonta ajánlott a bakteriális szennyezettség miatt.

FOGKRÉM, SZÁJVÍZ

Várandósság idején érdemes kerülni a klór-hexidin illetve triklozán tartalmú szájöblítőket, fogkrémeket. A fluoridról nem érdemes lemondani, az ugyanis olyan különleges anyag, ami kívülről képes erősíteni a fogzománcot, ellenállóbbá téve szerkezetét. Amennyiben az íny gyakran gyulladt, a terhes anyukák választhatnak ínyvédő hatású szájápolási szereket.

FOGKÖZTISZTÍTÁS

Mivel fogmosáskor csak a fogak oldalsó és rágófelületét tudjuk megtisztítani, a fogközökből speciális eszközzel kell eltávolítanunk az ételmaradékot és bakteriális filmréteget (plakkot), ezeken az amúgy rejtett területeken ugyanis jóval hamarabb alakul ki fogszuvasodás, ínygyulladás.
Fogköztisztításhoz használhatunk fogköztisztító kefét, fogselymet illetve szájzuhanyt is (utóbbi azért szerencsésebb választás, mert az íny alatti mélyebb területeken is hatékonyan tisztít, ráadásul antibakteriális szájöblítővel együtt használva kiemelt baktériumölő hatással bír).

ÉTKEZÉS

A kiegyensúlyozott, változatos étkezések mellett kerülendők a túlságosan cukros, szénsavas üdítőitalok illetve a szénhidrátokban gazdag élelmiszerek (csokoládék, chipszek, péksütemények, stb.) fogyasztása. Ha mégis ezek mellett döntenénk, próbáljuk meg fogyasztásukat az étkezések idejére korlátozni, ne pedig egész nap, folyamatosan falatozzunk belőlük.

Item added to cart.
0 items - Ft