Tartályos implantátum mérsékelheti a gyulladások kialakulását

2017-02-07T14:21:31+00:00 2017. február 7.|Fogászati implantáció|

A belga Leuven Egyetem multidiszciplináris kutatócsoportja olyan fogászati implantátumot fejlesztett ki, ami beépített tartályából fokozatosan gyógyszert szabadít fel, ezzel előzve meg az implantátumok körüli gyulladások kialakulását – állítják a szakemberek.

Kép: illusztráció.

Kép: illusztráció.

Szájüregünk megannyi mikroorganizmust tartalmaz, többek között baktériumokat és gombákat. Amikor a szájüregbe idegen tárgy (pl. fogpótlás, implantátum) kerül ezek a baktériumok hamar célba veszik és ún. biofilmet képeznek a felületén. Ez a biofilm ellenáll az antibiotikumoknak és más baktériumölő gyógyszereknek is.

Az ilyen módon felhalmozódó baktériumok idővel olyan panaszok kialakulásához vezethetnek, melyek veszélyeztethetik a fogpótlások, implantátumok épségét.

A probléma megoldásának reményében a belgiumi Leuven Egyetem több szakterületet felölelő kutatócsoportja olyan új típusú fogászati implantátumot fejlesztett ki, ami mérsékelheti az efféle gyulladások kialakulásának esélyét.

hirdetés (X)

„Implantátumaink beépített gyógyszeres tartállyal rendelkeznek, ami (az implantátum törzsében – a ford.) a fogpótlás korona része alatt helyezkedik el” – magyarázza a kutatás vezető szerzője Kaat De Cremer.

„Az átmenő csavaron keresztül könnyű feltölteni a tartályt antimikróbás anyagokkal. Mivel az implantátum porózus kompozit anyag, a gyógyszerek fokozatosan szivárognak ki az implantátumból, ami direkt kapcsolatba lép a csontsejtekkel. Ennek eredményeként a baktériumok nem képesek biofilmet képezni.”

Belső tartállyal (kék terület) ellátott fogászati implantátum. /Kép: Leuven Egyetem/

Belső tartállyal (kék terület) ellátott fogászati implantátum. /Kép: Leuven Egyetem/

A laboratóriumban az implantátumokat számos tesztnek vetették alá, általában klór-hexidines anyaggal töltve fel az implantátum tartályát. A klór-hexidin erős antimikróbás hatásáról ismert, gyakran találkozunk vele szájápolási termékekben is.

Vizsgálataik révén kiderült, a klór-hexidines szájvízzel feltöltött implantátum körül a Streptococcus mutans nevű baktériumfaj nem volt képes biofilmet képezni.

Azok a biofilmek, melyek az implantáció előtt formálódtak, ugyanúgy elpusztultak az implantátumból kiszivárgó klór-hexidin hatására. Mindez azt jelenti, hogy a tartályos implantátumok nagyszerű eszközei lehetnek a gyulladások kezelésében és megelőzésében egyaránt.

Summary
Tartályos implantátum mérsékelheti a gyulladások kialakulását
Article Name
Tartályos implantátum mérsékelheti a gyulladások kialakulását
Description
Feltölthető tartállyal rendelkező fogászati implantátumot fejlesztett ki a belga Leuven Egyetem, ami sikeresen megakadályozza a gyulladások kialakulását.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!