Szuperhatékony klór-hexidin fejlesztése van folyamatban

Az egyesült királyságbeli Bristol Egyetem kutatócsoportja közel 900 ezer font (átszámítva: kb. 360 millió forint) értékű támogatást kapott, hogy egy új típusú klór-hexidin fejlesztésén dolgozzanak, ami nem csak a szájüregben, hanem a test számos területén hatékonyan küzdhet a fertőzésekkel szemben. A továbbfejlesztett, Pertinax névre keresztelt anyag várhatóan több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik majd elődjéhez képest.

dr-michele-barbour-klorhexidin
Dr. Michele Barbour, a Bristol Egyetem munkatársa egy új típusú klór-hexidin, a Pertinax fejlesztésén dolgozik./Kép: Bristol Egyetem/

A Bristol Egyetem Fogászati Tanszékének munkatársa, Dr. Michele Barbour alapította azt a Pertinax Pharma nevű céget, ami elsősorban fogászatban használatos anyagok kifejlesztésén dolgozik, s ami nemrégiben közel 1 millió font értékű támogatást kapott a Mercia Fund Management, az Innovate UK és egy privát befektető hármasától, megteremtve az anyagi feltételeit egy új, továbbfejlesztett klór-hexidin kidolgozásának.

Dr. Barbour igen lelkes az új anyagot illetően, melyben szerinte megannyi potenciál rejlik. A klór-hexidint egyébként is régóta ismeri és használja az egészségügyi szakma, hiszen az egyik legkiválóbb antibakteriális hatású anyagról van szó. Mégis vannak korlátai és hátulütői a legtöbb ma használt klór-hexidinnek, ilyen például a rövid ideig tartó hatás vagy a mellékhatásként jelentkező, elszíneződött fogsor.

(X) hirdetés

A hírek szerint a fejlesztés alatt álló Perintax ugyanolyan antibakteriális tulajdonságokkal bír majd, mint elődje, javítva az eredeti formula hiányosságain, például a rövid hatóidőn. Az új anyagot nem csak szájápolási szerekben képzelhetjük el, hanem fogtömések alapanyagaként is, ami megakadályozná a tömés mellett kialakuló, ún. másodlagos fogszuvasodást, ezzel megnövelve a fogtömés élettartamát.

Dr Brijesh Roy, a Mercia Fund Management munkatársa szerint az új anyagot hatékonyan használhatnák kozmetikumokban éppúgy, mint háztartási szerekben. Bár a fejlesztésre még várnunk kell, máris számos jövőbeli innováció lehetősége merül fel az új típusú klór-hexidin által.

KLÓR-HEXIDIN A SZÁJÁPOLÁSBAN

A klór-hexidin jelenleg főként terápiás szájápolási szerekben köszön vissza. Antibakteriális tulajdonsága révén nem csak elpusztítja a szájüreg káros baktériumállományát, de segít visszaszorítani a plakk képződését is.

(X) hirdetés

Hatékony kezelési forma ínybetegség, ínygyulladás esetén, rögzített fogszabályzó mellett vagy szájsebészeti beavatkozások előtt illetve után.

Fontos, hogy a klór-hexidint tartalmazó fogkrémek, szájvizek használata inkább kúraszerűen javasolt, semmint mindennapos jelleggel, éppen ezért néhány hétnél tovább ne használjuk, főként erős koncentrációban.

Ma már léteznek gyengébb klór-hexidin koncentrációjú szájápolási szerek is, melyek alkalmasabbak a hosszú időn át tartó használatra (pl. fogszabályzó mellett). Az ajánlott használati időről mindig tájékozódjunk a termék használatát megelőzően!

Item added to cart.
0 items - Ft