Szoptatás idején kerülendők a klórhexidin tartalmú szájápolási szerek

Számos olyan gyógyszerről vagy kémiai összetevőről tudunk, melyek szoptatás idején kerülendők, hiszen az anyatejen keresztül a kisgyermek szervezetére is hatással vannak. A szájápolási termékek gyakori összetevőjeként jegyzett klórhexidin sajnos szintén kimutatható az anyatejből, így az anyukákat óvatosságra intik a szoptatás ideje alatt használt szájvizek, fogkrémek megválasztásakor.

Az ínygyulladást kiválóan enyhítő, antimikróbás, klórhexidint is tartalmazó szájöblögetők, fogkrémek azért lehetnek veszélyesek, mert bár öblögetés után a szájvizet kiköpjük, egy minimális mennyiséget mégis lenyelünk, ami egy kisgyermekes anya esetében az anyatejen keresztül a csecsemő szervezetébe is bekerülhet.
Bár komolyabb egészségügyi következményekről még nem tudunk, érdemes egyeztetni a fogorvosunkkal, hogy szoptatás alatt milyen szájápolási szereket preferáljunk.

 

Egyéb alkalmazási területek

(X) hirdetés

Nem csak szájápolási szerek összetevője lehet a klórhexidin: szülés és császármetszés után gyakori, hogy a fertőzések elkerülése miatt 0,2-0,4 százalékos klórhexidinnel kezelik az érintett területet, ami kiválóan megakadályozza a bőr és az érzékeny nyálkahártya elfertőződését. Ilyenkor a bőrön keresztül felszívódó klórhexidin ugyan bekerül a véráramba, annak mennyisége mégis annyira minimális, hogy az anyatejre nincs hatással.
Szoptatás idején a mellbimbó környéke is kezelhető 0,2 százalékos klórhexidinnel, ez általában segít az érzékenységet csökkenteni. Bár így is kerülhet a bébi szervezetébe az anyagból, ám ez a mennyiség szintén annyira elenyésző, hogy nincs negatív hatása az egészségre.

Item added to cart.
0 items - Ft