Szócska: csökkent a külföldi munkavállalást tervező orvosok aránya

Összességében és a fiatal magyar orvosok körében is csökkent a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérők aránya – szögezte le Szócska Miklós szerdán egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

A Világgazdaság december 19-i számában írt arról, hogy bár egyre több magyar orvos végez az egyetemeken, mégis fenyeget az orvoshiány, mivel kevesebben maradnak itthon.

Szócska Miklós szerint a cikk egyrészt pontatlanságokat is tartalmaz, mert az orvosok közé számolták a fogorvosokat is, miközben a hivatalos statisztikákban őket külön számolják. Ezen felül az évnek ebben az időszakában olyan igénylések is vannak, amelyek a már kint lévők meghosszabbítási kérelmei, tehát nem jelent újabb távozni készülő orvosokat.

(X) hirdetés

Az államtitkár kitért arra is, hogy a tavaly külföldi munkavállalási engedélyt kérő 1111 orvos között olyan külföldiek is vannak, akik itt végezték el az egyetemet, majd „hazamentek”. Őket leszámítva 924 orvos kérte tavaly ezt az engedélyt.

Ebben az évben az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) szerint novemberig 912 orvos kért hatósági bizonyítványt, a külföldieket leszámítva 779. Csak a harmadik negyedévet nézve pedig az is látható, hogy csökkent a szakvizsgával még nem rendelkező, vagyis a fiatal orvosok igényléseinek aránya, amely az államtitkár szerint akár már a béremelés, illetve a rezidensek ösztöndíjprogramjainak eredménye is lehet.

Forrás: MTI

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft