Szócska: nem lett káosz az egészségügyben, a fejlesztés folytatódik

A riogatások ellenére július elseje után sem lett káosz az egészségügyben, a központi információs szolgálat adatai alapján már kezdik megtanulni az új rendszert; az ellátás fejlesztése folytatódik, hamarosan megkezdi működését az új betegjogi, valamint a pszichiátriai és addiktológiai központ is – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az MTI-nek adott interjújában.

Szócska Miklós, Kép: www.hetek.hu

Az államtitkár kifejtette: az új egészségügyi ellátási rendet ismertető honlapon mostanáig csaknem egymillió lekérdezést regisztráltak, a legtöbbet, mintegy 171 ezret a rendszer hivatalos indulásának napján, július elsején. Ez most nagyjából napi 27 ezerre csökkent, ami arra utal, hogy az egészségügyi dolgozók kezdik megtanulni az új rendszert.

Szócska Miklós szerint az egészségügyből hiányzott egy olyan irányítórendszer is, mint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) és az Országos Mentőszolgálat munkatársaival megerősített központi ágynyilvántartó, ahol több telefonszámon éjjel-nappal fogadják az orvosok hívásait, az új beutalási renddel kapcsolatos kérdéseiket. A legforgalmasabb napon mintegy 300 hívás futott be – ismertette az államtitkár, megjegyezve: a központi ágynyilvántartót országos információs központként a jövőben is megtartják, sőt meg is erősítik.

(X) hirdetés

Szócska Miklós hozzátette: az államtitkárság az új ellátási renddel kapcsolatban sok visszajelzést kapott. Kiderült például, hogy egy település „ésszerűtlenül sorolódott be”, mert bár közelebb volt az adott kórházhoz, tömegközlekedési eszközzel nehezebben lehetett megközelíteni. Az ilyen jellegű hibák kijavítását megkezdték – hangsúlyozta.

Az ellátórendszer további fejlesztése is folyamatban van. Szócska Miklós elmondta: a fővárosi Nyírő Gyula Kórház és az Országos Idegtudományi Intézet együttműködésében biztosítható az új pszichiátriai és addiktológiai módszertani központ, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) létrehozása.

Az új betegjogi központ létrehozása is folyamatban van, az arról szóló tervezet közigazgatási egyeztetés alatt áll.

(X) hirdetés

Szócska Miklós múlt pénteken írta alá az egészségügyi humánerőforrás-monitoring fejlesztéséről szóló szerződést, amelynek révén félmilliárd forintot fordíthat az ágazat szakemberhiánya megoldási lehetőségeinek feltérképezésére az államtitkárság. Az államtitkár elmondta: a projekt keretében mindenekelőtt rendezik az egészségügyi emberierőforrás-nyilvántartást. Ennek alapján pedig létrehoznak egy szakmai portált, amelyen a munkáltatók jelezhetik igényeiket, azt, kinek hány és milyen szakképzettségű emberre van szüksége. Így segítik, hogy az ágazat munkáltatói és munkavállalói megtalálják egymást.

Jelenleg úgy tűnik, nincs akadálya annak, hogy az egészségügyi dolgozók augusztusban a fizetésükkel megkapják a régóta várt béremelést. Szócska Miklós megjegyezte: a további forrásteremtési tárgyalásokkal kapcsolatban „mértéktartóan optimista”, de úgy látja, lesz folytatás, és ennek első célcsoportja az alapellátás lesz: a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, a területi ellátásra kötelezett fogorvosok és védőnők.

Ettől függetlenül a korábbi 300 millió forintos keretösszegű praxisváltásprogramban megmaradt 100 millió forintra hamarosan újabb körben, a korábbinál könnyebb feltételekkel pályázhatnak a háziorvosok.

Az ágazat „informális kifizetései” ellen viszont tovább küzd az egészségügyi államtitkárság. Ennek keretében szigorúan fellépnek az előre kikényszerített hálapénz és a beszállítói „ösztönzések” ellen is. Eddig ugyanis a különböző háttéralkuk miatt az intézmények kétharmada drágábban szerezte be a földgázt, mint ahonnan most a központi közbeszerzési licit indult – említett egy példát az államtitkár.

A hálapénz felszámolásához sok pénzre és „kulturális átprogramozásra” van szükség – mondta az államtitkár. Hozzátette, ezt a munkát is megkezdték már azzal, hogy a rezidenseknek kiírt ösztöndíjprogram feltételei között szerepel, az érintettek nem fogadhatnak el hálapénzt, továbbá az ágazatban megkezdték a bérrendezést.

A béremelés fedezetét részben a népegészségügyi termékadó adja, amelyből május végéig csaknem 7,5 milliárd folyt be, így az államtitkár szerint időarányosan gond nélkül teljesül a tervezett bevétel.

Szócska Miklós ezzel kapcsolatban közölte, sok jelzést kapnak a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásáról, az egészségükre gyakorolt káros hatásokról, ennek ellenére az energiaitalok piacán csak egy multinacionális cég fizet népegészségügyi termékadót terméke után. Így következő lépésként azokkal a termékekkel bővítik az érintett készítmények körét, amelyek gyártói az összetétel megváltoztatásával bújtak ki a fizetési kötelezettség alól.

Hamarosan egészségesebbé válhat a fiatalok iskolai étkezése is. Szócska Miklós elmondta, hogy az országos tiszti főorvos által elkészített közétkeztetési ajánlás alapján már próbafőzéseket és felméréseket is végeztek. Ezek azt mutatták, hogy még az ország hátrányos helyzetű területein is képesek ennek megfelelő közétkeztetést biztosítani. Az erről szóló jogszabálytervezetet előzetesen már egyeztették a társminisztériumokkal, a jogszabályt a jövő tanév során el is fogadhatják.

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft