Szintetikus molekula segíthet megállítani a biofilm képződést

Az Escherichia coli baktérium, vagy hétköznapi nevén kólibaktérium minden ember szervezetében megtalálható és nagyon fontos szerepet játszik emésztésünkben.  Sajnos azonban az E.coli egyes fajtái, ha csoportosulnak, ártalmas bevonatot (biofilmet) képeznek, patogénné válnak és károsítják a szervezetet.  Az Osloi Egyetem (UiO) munkatársának egy szintetikus molekula felhasználásával sikerült ártalmatlanítani a kólibaktériumot.

Ingun Lund Witsø doktori disszertációjában a kólibaktérium ellenálló képességével foglalkozik. /Kép: Oslói Egyetem/
Ingun Lund Witsø doktori disszertációjában a kólibaktérium ellenálló képességével foglalkozik. /Kép: Oslói Egyetem/

Az Osloi Egyetem Fogászati Karán dolgozó Ingun Lund Witsø doktori disszertációjának részeként kezdett el a kólibaktériummal foglalkozni.

Ingun úgy próbálta meg az E.coli baktérium kártékonyságát csökkenteni, hogy megzavarta a bacilus kommunikációs csatornáját. Ehhez két, az Oslói Egyetemen előállított szintetikus molekulát használt, a Furanone F202-t és a Thiophenone TF101-et.

(X) hirdetés

„A baktériumok hírvivő anyagokkal – hormonokkal – kommunikálnak. Amikor biofilmmé kezdenek összeállni, pépszerű anyaggal veszik körbe magukat, ami megvédi és ellenállóvá teszi őket a gyógyszerekkel és immunsejtjeinkkel szemben” – magyarázza a folyamatot Witsø.

Ezért minden olyan anyag, ami megzavarja a baktériumok közötti kommunikációt anélkül, hogy elpusztítaná őket, csökkenti a baktérium ellenálló képességét.

Az ifjú kutató rájött, hogy a Thiophenone molekulák képesek megzavarni a kólibaktériumok közötti kommunikációt, ezáltal megakadályozzák a bélsejtekhez való csatlakozást és a biofilm képződést.

(X) hirdetés

Következésképpen a Thiophenone-hoz hasonló anyagok hatásosak lehetnek az antibiotikumokkal szembeni ellenálló képesség csökkentésében – foglalta össze gondolatait Witsø.

Habár a kólibaktériumhoz kapcsolódó kutatásai még gyerekcipőben járnak, a hölgy hisz benne, hogy eredményei ígéretesek lehetnek jövőbeli eljárások kifejlesztéséhez, melyek megoldást jelenthetnek a baktériumok egyre növekvő ellenálló képességére.

Bal oldalon: kezeletlen, jobb oldalon: Thiophenone-nal kezelt kólibaktérium sejtek. A jobb oldalon látszik, hogy a fonálszerű kapcsolódási pontok hiányoznak.
Bal oldalon: kezeletlen, jobb oldalon: Thiophenone-nal kezelt kólibaktérium sejtek. A jobb oldalon látszik, hogy a fonálszerű kapcsolódási pontok hiányoznak.

Witsø felfedezését a gyakorlatba például úgy lehetne átültetni, hogy egy Thiophenone-hoz hasonló molekulát szájöblítőkbe vegyítenek, ami segít megakadályozni a szájüregi biofilm képződést vagy akár olyan fogpótlásokat lehetne kifejleszteni, melyek csökkentik és meggátolják az ártalmas biofilm képződést.

Az elmúlt évtizedekben az antibiotikumok téves és túlzó használata megnövelte a baktériumok veszélyes biofilm képződését, ami felelőssé tehető számos olyan, gyógyszereknek ellenálló mikroorganizmus kifejlődéséért, melyek napjainkra megannyi fertőzés elterjedéséért tehetők felelőssé.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint évente kb. 4 millió ember kerül kórházba valamilyen bakteriális fertőzés miatt, melyek közül 37 000 eset halálos kimenetelű.

Item added to cart.
0 items - Ft