A szerelem a titka az egészséges fogaknak?

Az ausztrál Queensland Egyetem legújabb tanulmánya szerint szoros összefüggés lehet a szerelmi élet és az egészséges fogazat között. A vizsgálat korábbi kutatási anyagokon alapult és úgy tűnik, azok, akik értékes, boldog szerelmi kapcsolatban élnek, gyakrabban jelennek meg a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseken is.

parkapcsolat-fogak

Grace Branjerdporn PhD, a Queensland Egyetem munkatársa és csapata a szerelmi kapcsolatok dinamikáját és azok szájüregi egészségre gyakorolt hatását vizsgálta.

„Sikerült kiderítenünk, hogy azok, akik kerülik az érzelmi intimitást vagy aggódnak amiatt, hogy partnerük nem lesz ott, amikor szükségük lesz rá, sokkal hajlamosabbak a negatív szájüregi kimenetelekre” – mondja Branjerdporn.

(X) hirdetés

„Akik érzelmileg távolságot tartanak párjuktól, hajlamosabbak nem részt venni a rendszeres fogászati szűréseken, hiszen alacsonyabb az önbizalmuk, nem bíznak meg másokban és nehezebben kérnek segítséget.”

„Ugyanakkor tételezzük fel, hogy olyan párkapcsolatban élsz, ahol megbízol a másik személyben, így a magasabb önértékelésed miatt gyakrabban látogatsz el a fogorvosodhoz, magabiztosabb leszel a fogaid és a megjelenésed kapcsán és összességében többre értékeled a fogaidat.”

Az egyetem Rehabilitációs Tudományok Tanszéke és Fogászati Tanszéke által közösen végzett tanulmányban 265 személyt vizsgáltak és arra a megállapításra jutottak, hogy az anyagiak meglepően kis szerepet játszanak a fogászati szokásainkban.

(X) hirdetés

Nagyon sok résztvevő rendelkezett egészségügyi biztosítással (melynek következtében jóval olcsóbban vehetnék igénybe a fogorvosi ellátást), a motiváció mégis sokkal inkább táplálkozik olyan faktorokból, mint az esztétikus megjelenés, semmint a megfizethetőség.

Az eredményeket a Quality of Life Research életminőséget vizsgáló szaklapban publikálták. A kutatók azt tervezik, hogy a vizsgálatot Kandában is megismétlik, hogy minél több embernek segíthessenek a jövőben a szájüregi egészségük fejlesztésében.

Item added to cart.
0 items - Ft