Szakmai figyelemfelhívás a fogszuvasodás problémájára

A Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség,  az Alliance for a Cavity-Free Future ( ACFF),– egy minden országban közös, általános célok elérésére alakult szakmai elköteleződés – a Közép-Kelet Európai országokra vonatkozó jelentésében a következő epidemológiai adatokat tette közzé a fogszuvasodás jelenlegi állapotáról:

fogszuvasodasmentes jovoert szovetseg

Magyarországon…

– a 6 éves gyerekek csak 41%-ának egészségesek a fogai
– a 12 éves gyerekeknek 2-3 foga már megbetegedett
– a 12 éves gyerekek 32%-ának szüksége van fogszabályozó kezelésre
– a 12 éves gyerekek csak 38,5%-ának egészséges a fogínye
– a 35-44 éves felnőtteknek átlagban 15,9 foga szuvas, tömött vagy kihullott
– a 65-74 éves idős lakosság 26%-a fogatlan

(X) hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO által 32 európai országban szervezett felmérése szerint Magyarország a 19-ik, igen rossz helyen áll a fogszuvasodás elterjedésének tekintetében. A WHO 2001-es adatai szerint Magyarországon a tizenkét éves korosztály átlagban három-négy szuvas foggal rendelkezik, míg például Svédországban ez az adat kevesebb egynél. A 35-49 év közötti magyar lakosok fogának több mint a fele szuvas, tömött vagy hiányzik. Megdöbbentő, hogy a hazai 65 év feletti lakosságnak több mint a negyede fogatlan, amíg például a skandináv államokban alig találni fogatlan embert.

A fogszuvasodás továbbra is az egyik legjelentősebb közegészségügyi probléma Magyarországon, hiszen a lakosság több mint egy harmada csak akkor megy el fogorvoshoz, ha már problémája van. 40%-uk rendszertelenül jár, és többen látogják meg a fogorvost foghúzás miatt, mint ellenőzés végett.

„Annak ellenére, hogy rendelkezünk a fogszuvasodás kezeléséhez szükséges tudással és eszközökkel, a betegség előfordulása és annak mértéke továbbra is aggasztó méreteket ölt a Kelet-Európai országokban”– mondta dr. Georgios Tsakos, az EU ACFF igazgatósági tagja. „Tény, hogy a világon a fogszuvasodás problémája miatt évente 51 millió órát hiányoznak a gyerekek az iskolából. Magyarországon a 6 éves gyerekek 59%-ának probléma van a fogával, 12 éves korban a magyar gyerekeknek általánosan már négy rossz foga van. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a fogszuvasodás megelőzhető, és a korai szakaszában megfelelő kezeléssel visszafordítható”.

(X) hirdetés

 

 

A fogszuvasodás megelőzésére a Fogszuvasodásmentes JövőértSzövetség(ACFF) nyolc Közép-Kelet Európai országban, köztük Magyarországon is felvilágosító kampányt indít annak érdekében, hogy az átlag, nem szakemberek számára is érthetővé tegye a fogszuvasodás okait, a megelőzés lehetőségeit. A Szövetség minden erőfeszítést megtesz azért, hogy elindítson egy globális társadalmi mozgalmat, Állítsd Meg Most a Fogszuvasodást – egy Fogszuvasodásmentes Jövőért” elnevezéssel.

„Egy jól szervezett, átfogó, nemzeti fogászati prevenciós program kivitelezésének jelenleg Magyarországon nem adottak sem humán sem financiális lehetőségei” – mondta Dr. Alberth Márta a Debreceni Egyetem tanszékvezetője. „Ez azt jelenti, hogy az országban az emberek 96%–100%-a szenved a fogszuvasodás problémájától, és bár tisztában vagyunk a betegség megállításának módszerével, mégsem csökken ennek a mértéke, vagy az ismeret hiánya, vagy az anyagi nehézségek miatt. A fogszuvasodás sokkal nagyobb, szélesebb körű figyelmet érdemel, hogy mindenkiben, s minden szinten tudatosuljon a megelőzés és a korai kezelés fontossága. Ez ma a legfőbb célunk.”

 

A Fogszuvasodásmentes JövőértSzövetség Közép-Kelet Európai Programja (ACFF CEE Chapter) szándéknyilatkozatában új megvilágításba helyezi a fogszuvasodás problémáját.

2014.Június 25.-én Varsóban a szakma lengyel, cseh, szlovák, román, litván, lett, észt és magyar képviselői elfogadták és aláírták azt a nyilatkozatot, amelyben nemzetközi együttműködésen alapuló cselekvésre hívják fel az egyes országok vezetőit, társadalmi és civil szervezeteit, egészségügyi és fogászati szakembereit, közérdekű és oktatási intézmények dolgozóit. (Szövetség a Fogszuvasodásmentes Jövőért – Közép-Kelet Európai Program / CEE ACFF Chapter – Alliance for a Cavity-Free Future Central Eastern European Chapter). Felhívják a figyelmüket arra, hogy a fogszuvasodás, mint népbetegség megelőzhető, és korai szakaszában visszafordítható! Hangsúlyozzák, hogy nem csak egy átfogó program létrehozására van szükség, de annak feltétlen támogatása is elengedhetetlen.

 

A szándéknyilatkozatot aláíró és a szakmai bizottságot megalapító nyolc Közép-Kelet Európai szakorvos:

– Prof. Urszula Kaczmarek, Lengyelország, Szövetség a Fogszuvasodásmentes Jövőért Közép-Kelet Európai Programjának elnöke
– Dr. Ruxandra Sfeatcu, Egyetemi Adjunktus, Románia, ,,Carol Davila” Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem
– Dr. Romana Koberova Ivancakova, Egyetemi docens, Csehország, Prágai Charles Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Hradec Kralove
– Dr. Alberth Márta, Egyetemi docens, Magyarország, Debreceni Egyetem, Fogorvostudományi Kar
– Prof. Neda Markovska, Szlovákia, Pavol Josef Safarik Egyetem, Kassa
– Dr. Julija Narbutaitė, Egyetemi docens, Litvánia, , Litván Egészségtudományi Egyetem
– Dr. Egita Senakola, Egyetemi docens, Lettország, , Riga Stradins Egyetem
– Dr. Jana Olak, Egyetemi Adjunktus, Észtország,  Tartu Egyetem, Fogorvosi és Fogtechnikusi Kar

 

Prof. Urszula Kaczmarek a Fogszuvasodásmentes JövőértSzövetség Közép-Kelet Európai (CEE ACFF Chapter) programjának felelős elnöke így fogalmazott: „Az együttműködés létrejötte elengedhetetlen feltétele a fogszuvasodás megelőzéséért indított globális, átfogó szakmai programunknak. Nemzetközi és helyi szinten is meg kell szereznünk a különböző szakmai, népegészségügyi és egyetemi szervezetek támogatását, hogy velük együttműködve segíthessük egymás munkáját a probléma felismerésében, a betegség kezelésében és megelőzésében. Együtt képesek leszünk a nyilvánosság figyelmét felhívni a fogászati megbetegedésekre, oktató programot és konkrét lépéseket tenni a fogszuvasodás megelőzésére és a szájhigiéniai szokások megváltoztatására. Sokkal hatékonyabb megelőzési stratégiára és a társadalmi tudosság növelésére van szükség a fogászati szűrés és szájápolás területén. Ez utóbbit szájápolási promóciós anyagokkal és programokkal érhetjük el a „gondolkodj globálisan – cselekedj helyben” elv alapján – tette hozzá a programért felelős Kaczmarek professzornő.

 

A szövetség új, Közép-Kelet Európai programjának legfontosabb céljai:

– A régiók megfelelő szakembereinek felkérése, hogy támogatásukkal megvalósíthatóak legyenek a Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség globális céljai.
– Rámutatni a Közép-Kelet Európai régióban a fogszuvasodás megelőzésének és a fogszuvasodás ellen való küzdelem jelenleg tapasztalható egyenlőtlenségeire.
– További támogatást szerezni Közép-Kelet Európa vezető fogászati egyesületeitől és szervezeteitől annak érdekében, hogy a Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség (Alliance for a Cavity-Free Future) küldetése célba érjen, feltárja és megoldást nyújtson a fogszuvasodás megelőzésében fennálló információhiányos állapotra.

 

 

Hogyan támogathatja Ön is a kampányt?

1. Tudjon meg a lehető legtöbbet közvetlen környezeténekfogápolási szokásairól! Segítségül letöltheti az ACFFFogszuvasodás állapotjelentését az alábbi honlapról:www.acffeurope.com.
2. Ossza meg ezeket az információkat családjával és barátaival!
3. Legyen elkötelezett a célért! Változtassa meg atáplálkozási szokásait, ha szükséges, gondolja át szájhigiéniaszokásait, konzultáljon ezügyben fogorvosávalés a tanítsa meg a családját és környezetét, hogyan lehetséges résztvenni egy mindenki számára elérhető fogszuvasodásmentes jövő építésében!

 

 

A fogszuvasodásról:

A fogszuvasodás a leggyakoribb népbetegség a világon, amely a populáció közel 80%-át, ötmilliárd embert érint.A fogszuvasodás olyan krónikus betegség, amelyet a savképző baktériumok okoznak azáltal, hogy a szájba kerülő szénhidrátokat bontják. A lebomláskor olyan sav keletkezik, amely első lépésként a fog kemény szöveteiből kioldja az ásványi sókat, főképp a kalciumot. Ez károsíthatja a fogak szerkezetét, ezzel elősegíti a fogszuvasodás kialakulását.

Európa egyes országaiban az elmúlt 30 évben jelentős javulás tapasztalható a fogszuvasodás megelőzésében és kezelésében, de ennek ellenére továbbra is komoly problémával állunk szemben, amely nem csupán egészségügyi, hanem társadalmi és gazdasági következményekkel is járhat.

A fogak rossz állapota, valamint a fogszuvasodás hatással lehet az egyén általános állapotára, közérzetére, önbecsülésére, de a foglalkoztathatóságára és a társadalmi elismertségére. Tudott, hogy sokkal nehezebb és sokkal költségesebb a betegséget kezelni, mint azt megelőzni.

 

 

A fogszuvasodás folyamatáról:

A fogszuvasodás korai szakaszában, az induló fázisban a fogszuvasodás megállítható vagy akár visszafordítható, ha a kiváltó tényező hatása csökken vagy megszűnik.

 

 

Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség (The Alliance for a Cavity-Free Future – ACFF):

A Fogszuvasodásmentes JövőértSzövetség (ACFF)egy non-profit jótékonysági szervezet, amely a világ vezető fogorvosainak és fogászati szakértőinek egy közös célért való elköteleződése. Azért fogtak össze, hogy bevezessék a köztudatba a fogápolás helyes gyakorlatát, valamint megalapozzák egy magasabb szintű szájhigiéniai kultúra megteremtését. A Szövetség legfontosabb célja a fogszuvasodás kialakulásának csökkentése és a betegség továbbfejlődésének megállítása, tehát „Fogszuvasodásmentes Jövő” biztosítása mindenki számára. E célok elérése érdekében a Szövetség úgy véli, összefogásra van szükség, hogy felhívják a figyelmet a fogszuvasodás előfordulásának magas arányára, a betegség megelőzésének lehetőségeire, és olyan eszközök javaslattételére, amelyekkel előnyösen befolyásolhatják az emberek fogápolási és szájhigiéniai szokásait.

Amennyiben további információra van szüksége a Szövetségről (The Alliance for a Cavity-Free Future – ACFF), látogasson el a  www.acffeurope.com  oldalra.

Item added to cart.
0 items - Ft