A szájvíz segíthet elpusztítani a gonorrhoea baktériumot

A szexuális érintkezés útján terjedő gonorrhoea baktérium fájdalmas és igen veszélyes betegség okozója lehet, melyet más néven trippernek, kankónak nevezünk. A kicsapongó életmód és a szexuális partnerek gyakori cseréje kedvez a betegség terjedésének, ezért manapság egyre több tripperes beteget regisztrálnak. Ausztrál kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon az otthoni használatra kifejlesztett szájvizek segíthetnek-e a szájüregbe került gonorrhoea baktérium elpusztításában.

tripper-gonorrhoea-szajureg
Kép: illusztráció. /Dental Tribune/

A Neisseria gonorrhoea nevű baktériumfaj nemi érintkezés útján terjed és a fertőzés átterjedhet a nemi szervekről a mellékherére, a prosztatára, a méhnyakra, a petevezetékre és a hashártyára is. A fertőzés gyakran több hónapig tünetmentes.

A fertőzés nem csak fájdalmas vizelést, gennyes, véres vizeletet és lázat okozhat, hanem kezeletlenül férfiaknál és nőknél egyaránt sterilitást eredményezhet. Várandós nők szülés során a gyermeküknek is átadhatják a bakteriális fertőzést.

(X) hirdetés

Miután laborvizsgálattal igazolják a baktérium jelenlétét, általában antibiotikum kúrával kezelik a fertőzést.

Mivel a baktérium gyakran hónapokig elél a szájüregben és torokban anélkül, hogy panaszokat okozna, ausztrál kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon az otthoni szájöblítő használat segíthet-e a baktérium elpusztításában, így a betegség kialakulásának megelőzésében.

Hogy kiderüljön, vajon a mindennapos öblögetés és gargalizálás segíthet-e az antibiotikumokkal szemben gyakran ellenálló N. gonorrhoeae baktérium visszaszorításában, a kutatók bolti forgalomban is kapható alkoholos szájvizet teszteltek.

(X) hirdetés

A laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztott tanulmányba összesen 58 meleg és biszexuális férfit vontak be, akiknél korábban már igazolták a gonorrhoea baktérium szájüregi jelenlétét. Kétféleképpen, laboratóriumi teszttel és klinikai vizsgálattal is megfigyelték az alkoholos szájöblítő hatékonyságát.

In vitro laboratóriumi tesztek során a kitenyésztett N. gonorrhoeae kolóniákat 1 percen keresztül különböző hígítású alkoholos szájvízzel kezelték. A szájöblítő jelentősen csökkentette a baktériumszámot, míg az összehasonlításként használt sóoldat nem fejtett ki semmilyen roncsoló hatást a baktériumkolóniákra.

A klinikai vizsgálat során 33 férfit véletlenszerűen kiválasztottak, majd megkérték őket, hogy 1 percen keresztül öblögessenek a szájöblítővel, a többiek ugyanehhez a művelethez sóoldatot kaptak.

Az alkoholos szájvíz használata ez esetben is hatékonyabbnak bizonyult, hiszen a szájvizet használó csoport mindössze 52 százaléka lett pozitív a baktérium jelenlétét vizsgáló teszten, míg a sóoldattal öblögetőknél ez az arány 84 százalék lett.

Megfigyeléseik szerint tehát a mindennapos szájöblítő használat segíthet a szájüregi gonorrhoea baktériumszint csökkentésében, ami hozzájárulhat a tripper megelőzéséhez. Érdekes adat, hogy a tesztekhez használt szájvíz gyártója (Johnson & Johnson) szerint alkoholos szájvizükkel már 1879-ben sikerrel gyógyították a szájüregi gonorrhoea-t, jóllehet ez idáig nem készült kutatás ennek alátámasztására.

A kutatási anyag a Sexually Transmitted Infections nemi betegségekkel foglalkozó folyóirat december 20-i számában került publikálásra („Antiseptic mouthwash against pharyngeal Neisseria gonorrhoeae: a randomised controlled trial and an in vitro study”).

Item added to cart.
0 items - Ft