Szájüregi baktérium okozhatja a nyelőcsőrákot

Korábbi tanulmányok eredményei alapján arra következtethetünk, hogy a szájüregi baktériumok és főként azok kóros elszaporodása összefüggésben állhat bizonyos rákos megbetegedésekkel, például a vastagbélrákkal, hasnyálmirigyrákkal és a nyelőcsőrákkal is. Japán kutatóknak nemrégiben egy olyan baktériumot sikerült beazonosítani, ami szintén összefüggésbe hozható a nyelőcsőrák kialakulásával.

szajuregi-bakterium-nyelocsorak

A Clinical Cancer Reserach rákkutatási szaklap 2016 november 15-i számában publikált kutatási eredmények szerint az egyébként fogágybetegség kialakulásáért felelős Fusobacterium nucleatum baktérium gyakran megtalálható a nyelőcső szövetei körül is, éppen ezért hatással lehet a nyelőcsőrák kialakulására is.

A Kamoto Egyetem munkatársai előzőleg azt feltételezték, hogy mivel a szájüreg és a nyelőcső egymáshoz igen közel helyezkednek el, megtörténhet, hogy a F.nucleatum baktériumfaj fontos szerepet játszik a nyelőcső daganatos megbetegedésében.

(X) hirdetés

Valós idejű PCR analízis segítségével a szakértők 325 személytől vett daganatos szövetmintát vizsgáltak meg. Az alanyok mind a Kumamoto Egyetem Kórházában estek át nyelőcső daganat eltávolító műtéten.

A szövettanból kiderült, hogy a 325 mintából 74 esetben (közel 23 százalékban) a F.nucleatum baktérium is jelen volt a daganatos szövetekben.

A kutatók ezután arra voltak kíváncsiak, vajon mutatkozik-e különbség a betegek túlélési rátájában attól függően, hogy az F.nucleatum baktérium jelen volt vagy sem a daganatos szövetekben.

(X) hirdetés

Úgy találták, hogy az F.nucleatum baktérium jelentősen megrövidítette a betegek túlélési idejét, ráadásul a baktériummal fertőzött szövetek esetében megnövekedett a kemokin gének száma, ami agresszívabb tumorviselkedéshez vezetett.

„Ez a tanulmány arra enged következtetni hogy az F.nucleatum szájüregi baktérium a kemokinokon keresztül részt vesz a nyelőcsőrák kialakulásában és súlyosbodásában” – mondja Hideo Baba professzor, a tanulmány vezető szerzője.

„Hozzá kell tennünk, hogy továbbra is kérdéses, vajon maga az F.nucleatum baktérium okozza-e a nyelőcsőrákot” – mondja a professzor, ugyanakkor ő és kollégái is úgy gondolják, hogy ez a baktériumfaj lehet a nyelőcsőrák biomarkere, azaz jelenléte előre jelezheti a daganatos betegség kialakulásának esélyét.

„A jövőbeli kutatások során miután részletesen tisztáztuk az F.nucleatum szerepét a nyelőcsőrák kialakulásában, képesek lehetünk új gyógyszerek kifejlesztésére, melyek jobban kezelhetik ezt a típusú daganatot” – összegzi munkájuk eredményét Baba professzor.

Item added to cart.
0 items - Ft