Szájszag ellen: fogyassz joghurtot!

A szájszag kialakulásának hátterében megkülönböztetjük a szájüregből eredő problémákat és a belső szervi rendellenességeket. Kellemetlen leheletünk nem csak a rossz szájhigiénia, az ínygyulladás, a fogkő vagy a lepedékes nyelv miatt lehet, hanem cukorbetegség következtében vagy egyes gyógyszerek mellékhatása miatt. Egy 2005-ös tanulmány szerint a mindennapos joghurtfogyasztás semlegesíti a kellemetlen szagokat, így segíthet frissebbé tenni leheletünket.

joghurt szajszag

A kutatási anyag szerint napi 6 uncia (átszámolva: 170 gramm) joghurt fogyasztása csökkenti az olyan szájszagot okozó anyagok szintjét a szájüregben, mint a hidrogén-szulfid.

A jelenség hátterében két, a joghurtban megtalálható baktérium, a Streptococcus thermophilus és a Lactobacillus bulgaricus áll, melyek bizonyítottan hatásosak a szájszagot okozó baktériumokkal szemben.

(X) hirdetés

Mielőtt a 24 önkéntes belevágott volna a megfigyelésbe, a szakértők megkérték őket, hogy két héten keresztül kerüljék a joghurtot és más olyan élelmiszereket is, melyek szintén tartalmazzák a fentebb említett baktériumokat (például: sajtok és savanyúságok).

A kéthetes időszak eltelte után a kutatók nyálmintát és a nyelv felszínéről származó mintákat vettek az önkéntesektől, hogy megmérjék a baktériumszintjüket és a szájszagot okozó anyagok, például a hidrogén-szulfid szintjét.

Ezután következhetett a tanulmány aktív időszaka: a jelentkezők hat héten keresztül napi kétszer 3 uncia (85 gramm) joghurtot fogyasztottak.

(X) hirdetés

Miután eltelt a hathetes időszak, a szakértők ismét mintákat vettek az önkéntesektől és egészen döbbenetes eredményt tapasztaltak: a résztvevőknél a hidrogén-szulfid szintje 80%-kal csökkent a kiindulási értékekhez képest.

Ráadásul nem csak üdébb lett a résztvevők lehelete, de a fogakra tapadt bakteriális filmréteg (plakk) szintje is csökkent valamint ínygyulladásuk is enyhült.

Habár a kutatás befejezésével a szakértők ismételt vizsgálatok elvégzését szorgalmazták, úgy tűnik, hogy a joghurt beiktatása mindennapos diétánkba kifejezetten hasznos lehet, ha más nem azért, mert szájüregünk frissebb, üdébb lesz általa.

 

A SZÁJSZAG KEZELÉSÉNEK TOVÁBBI ESZKÖZEI:

Keressük fel fogorvosunkat egy rutin kivizsgálás miatt! Lehet, hogy kellemetlen szájszagunk hátterében fogszuvasodás vagy ínybetegség áll. A fogkőszedés gyakran oldja meg a kellemetlen lehelet problémáját.

Javítsunk a szájhigiéniánkon! Ha úgy érezzük, van hová fejlődnünk szájápolás terén, akkor határozzuk el magunkat a mindennapos szájhigiénia mellett! A napi kétszeri fogmosás, egyszeri fogköztisztítás (fogselyemmel, fogköztisztító kefével vagy szájzuhannyal) soha nem látott mértékben fogja javítani szájüregünk tisztaságát és közérzetünket is.

Kezeljük az ínygyulladást! Ha fogmosáskor gyakran szenvedünk fogínyvérzéstől, valószínűleg ínybetegséggel van dolgunk. Az íny szövetei ilyenkor megduzzadnak, kivörösödnek és vérzékennyé válnak. Javítsunk a helyzeten megfelelő szájhigiéniával, fogorvosi kezeléssel és klórhexidin tartalmú szájápolási szerek használatával!

Hidratáljuk a szájüregünket! Ha valakinek nem termelődik elegendő nyál a szájüregében, az könnyen vezethet a baktériumok elszaporodásához és kellemetlen lehelet kialakulásához. A szájszárazságot okozhatja dehidratáltság (fogyasszunk testalkatunknak megfelelő mennyiségű vizet) de hormonális változások (pl. menopauza) vagy egyes gyógyszerek mellékhatása is kiválthatja a szájüreg kiszáradását. Ha a kiváltó okokat felderítettük, de továbbra is szájszárazságtól szenvedünk, kezdjünk el olyan speciális szájápolási szereket használni, melyek enyhítik a szájszárazság tüneteit, hidratálják a szájüreget.

Item added to cart.
0 items - Ft