A szájszag kialakulásának hátterében megkülönböztetjük a szájüregből eredő problémákat és a belső szervi rendellenességeket. Kellemetlen leheletünk nem csak a rossz szájhigiénia, az ínygyulladás, a fogkő vagy a lepedékes nyelv miatt lehet, hanem cukorbetegség következtében vagy egyes gyógyszerek mellékhatása miatt. Egy 2005-ös tanulmány szerint a mindennapos joghurtfogyasztás semlegesíti a kellemetlen szagokat, így segíthet frissebbé tenni leheletünket.
A kutatási anyag szerint napi 6 uncia (átszámolva: 170 gramm) joghurt fogyasztása csökkenti az olyan szájszagot okozó anyagok szintjét a szájüregben, mint a hidrogén-szulfid.
A jelenség hátterében két, a joghurtban megtalálható baktérium, a Streptococcus thermophilus és a Lactobacillus bulgaricus áll, melyek bizonyítottan hatásosak a szájszagot okozó baktériumokkal szemben.
Mielőtt a 24 önkéntes belevágott volna a megfigyelésbe, a szakértők megkérték őket, hogy két héten keresztül kerüljék a joghurtot és más olyan élelmiszereket is, melyek szintén tartalmazzák a fentebb említett baktériumokat (például: sajtok és savanyúságok).
A kéthetes időszak eltelte után a kutatók nyálmintát és a nyelv felszínéről származó mintákat vettek az önkéntesektől, hogy megmérjék a baktériumszintjüket és a szájszagot okozó anyagok, például a hidrogén-szulfid szintjét.
Ezután következhetett a tanulmány aktív időszaka: a jelentkezők hat héten keresztül napi kétszer 3 uncia (85 gramm) joghurtot fogyasztottak.
Miután eltelt a hathetes időszak, a szakértők ismét mintákat vettek az önkéntesektől és egészen döbbenetes eredményt tapasztaltak: a résztvevőknél a hidrogén-szulfid szintje 80%-kal csökkent a kiindulási értékekhez képest.
Ráadásul nem csak üdébb lett a résztvevők lehelete, de a fogakra tapadt bakteriális filmréteg (plakk) szintje is csökkent valamint ínygyulladásuk is enyhült.
Habár a kutatás befejezésével a szakértők ismételt vizsgálatok elvégzését szorgalmazták, úgy tűnik, hogy a joghurt beiktatása mindennapos diétánkba kifejezetten hasznos lehet, ha más nem azért, mert szájüregünk frissebb, üdébb lesz általa.
A SZÁJSZAG KEZELÉSÉNEK TOVÁBBI ESZKÖZEI:
–Keressük fel fogorvosunkat egy rutin kivizsgálás miatt! Lehet, hogy kellemetlen szájszagunk hátterében fogszuvasodás vagy ínybetegség áll. A fogkőszedés gyakran oldja meg a kellemetlen lehelet problémáját.
– Javítsunk a szájhigiéniánkon! Ha úgy érezzük, van hová fejlődnünk szájápolás terén, akkor határozzuk el magunkat a mindennapos szájhigiénia mellett! A napi kétszeri fogmosás, egyszeri fogköztisztítás (fogselyemmel, fogköztisztító kefével vagy szájzuhannyal) soha nem látott mértékben fogja javítani szájüregünk tisztaságát és közérzetünket is.
– Kezeljük az ínygyulladást! Ha fogmosáskor gyakran szenvedünk fogínyvérzéstől, valószínűleg ínybetegséggel van dolgunk. Az íny szövetei ilyenkor megduzzadnak, kivörösödnek és vérzékennyé válnak. Javítsunk a helyzeten megfelelő szájhigiéniával, fogorvosi kezeléssel és klórhexidin tartalmú szájápolási szerek használatával!
– Hidratáljuk a szájüregünket! Ha valakinek nem termelődik elegendő nyál a szájüregében, az könnyen vezethet a baktériumok elszaporodásához és kellemetlen lehelet kialakulásához. A szájszárazságot okozhatja dehidratáltság (fogyasszunk testalkatunknak megfelelő mennyiségű vizet) de hormonális változások (pl. menopauza) vagy egyes gyógyszerek mellékhatása is kiválthatja a szájüreg kiszáradását. Ha a kiváltó okokat felderítettük, de továbbra is szájszárazságtól szenvedünk, kezdjünk el olyan speciális szájápolási szereket használni, melyek enyhítik a szájszárazság tüneteit, hidratálják a szájüreget.