Sörétre harapott – Kártérítést kapott a felmerülő fogászati költségekért

Kényelmetlen esemény kapcsán indított kártérítési eljárást egy német hölgy: az évzáró munkahelyi vacsorán vadat rendelt, ám az állat kilövéséhez használt töltény a feldolgozás során a húsban maradt, amire szerencsétlen módon a nő rá is harapott. A kellemetlen falat következtében három foga is megsérült, kárának megtérítését pedig, bár jogi úton, de végül a munkáltatójától kapta meg. 

Az évzáró vacsorán bekövetkezett esetet munkahelyi balesetnek ítélete a bajor bíróság. /Kép: illusztráció./
Az évzáró vacsorán bekövetkezett esetet munkahelyi balesetnek ítélete a bajor bíróság. /Kép: illusztráció./

A 35 éves, Bajorországban rendőrként dolgozó hölgy a 2013. évi karácsonyi partin járt szerencsétlenül: munkatársaival vacsorázva őzhúst rendelt, a vadban azonban véletlenül bennmaradt a vadászat során kilőtt sörét, s a hölgy pont ráharapott.

A baleset során három nagyőrlője is megsérült, melynek kezelése 520 euróba, átszámítva több mint 150 ezer forintba került.

(X) hirdetés

Mivel a rendőrnő munkahelyi balesetnek ítélete az incidenst, így kérte a foglalkoztatóját, hogy térítse meg a fogászati kezelés költségeit. Felettese azonban arra hivatkozva, hogy mindenki a saját felelősségére étkezik a munkahelyen vagy egy munkahelyi rendezvényen, visszautasította a nő kérését.

Míg a bajorországi pénzügyi hivatal a munkáltatónak adott igazat, a sértett hölgy nem hagyta annyiban az ügyet és a helyi bírósághoz fordult.

Utóbbi jó döntésnek bizonyult, a bírák ugyanis úgy ítélték, hogy a biztosítás bár jellemzően nem fedezi az étkezések során bekövetkező sérüléseket, ám a karácsonyi partin való részvétel munkahelyi feladatnak tekinthető, ami viszont a biztosítás jogkörébe tartozik, így jogos a hölgy kártérítési igénye.

(X) hirdetés

A munkáltató – ebben az esetben Bajorország – részéről fellebbezésnek nem adott helyet a bíróság.

Item added to cart.
0 items - Ft