A savas szájüreg tönkreteszi a fogakat

A túlságosan sok cukros, szénsavas üdítő és más, savas kémhatású ételek, italok fogyasztásának következtében szájüregünk pH értéke is megváltozik és savassá válik. Ez az állapot azonban kifejezetten káros a fogainknak – egy új tanulmány szerint a fog ilyen körülmények között könnyen felpuhulhat.

savas szajureg fogak

„A savasságra nem csak akkor kell gondolnunk, ha a gyomorral foglalkozunk, hiszen az emésztés már a szájüregben megkezdődik, ahol a túlzott savasság felpuhítja a fogakat. Még az egészséges táplálkozás mellett is tapasztalhatunk savas kémhatást a szájüregben, ami kedvez a káros baktériumok szaporodásának” – állítja a tanulmány.

A savasság befolyásolja a fog természetes pH értékét. Minél alacsonyabb a pH érték, annál savasabb a környezet, ami a fogak esetében nem csak kopást, de fogérzékenységet és fogszuvasodást is előidézhet.

(X) hirdetés

Míg a cukros, szénsavas üdítők, édességek és egyes gyümölcsök növelik a szájüreg savasságát, addig a banán, a burgonya, a tejtermékek (különösen a tej), a diófélék és a bőséges vízfogyasztás mind mérséklik azt.

Bár szervezetünk védelmi mechanizmusának hála az étkezés utáni két órában, amikor szájüregünk kémhatása savasra vált, a nyál megpróbálja semlegesíteni a savakat. Ha azonban ebben a két órában is folyamatosan fogyasztjuk a cukros, savas élelmiszereket, akkor a nyál nem képes folytatni védelmi mechanizmusát.

A szájhigiéniához nem csak a szájápolás, de a kiegyensúlyozott táplálkozás, a csökkentett szénhidrátbevitel, és az étkezések utáni vízfogyasztás is hozzátartozik. Ugyan a napi kétszeri fogmosás segít a fogzománc védelmében, figyeljünk rá oda, hogy étkezés után egy-két órával még ne kezdjünk el fogat mosni.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft