A rosszul illeszkedő műfogsorok növelik a szájüregi rák kockázatát

A rosszul illeszkedő műfogsorok okozta krónikus nyálkahártya irritáció hozzájárulhat a szájüregi daganatok kialakulásához, állítja a mumbai központú Tata Memorial Centre Onkológiai Részlegének kutatócsoportja.

mufogsor-szajuregi-rak

A szájüregi rák csak Indiában évente 50 ezer halálesetet eredményez, de sajnos Magyarország is élen jár, ha a szájüregi daganatos megbetegedésekről van szó.

A betegség kialakulásához hozzájárul a dohányzás, a túlzott mértékű alkohol fogyasztás, a HPV fertőzés, a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, az elhanyagolt szájhigiénia és a szájüreg nyálkahártyájának krónikus traumája.

(X) hirdetés

Traumát okozhat egy éles (letört, megsérült) fogfelszín, rosszul illeszkedő fogsorok vagy problémás implantátumok, azonban a nyálkahártya sérülései és a szájüregi rák előfordulása között tudományos körökben eddig nem vizsgáltak összefüggést.

Éppen ezért az Indian Journal of Medical and Paediatric Oncology szaklapban közzétett tanulmányhoz a szakértők 22 olyan meglévő vizsgálati anyagot elemeztek, melyek a nyálkahártya krónikus irritációja és a szájüregi rák között kerestek összefüggést.

Az eredmények szerint a rosszul illeszkedő műfogsorok okozta krónikus nyálkahártya irritáció hozzájárulhat a szájüregi daganatok kialakulásához. A kutatók szerint a trauma miatt kialakuló daganatok jellemzően a nyelv oldalsó élén illetve a fogmeder területén jelentkeznek.

(X) hirdetés

Nem sikerült azonban összefüggést találni a műfogsor viseletének időbeli hossza és a szájüregi rák kialakulása között.

A daganatok kialakulása és a sérülések mögött húzódó mechanizmusok vizsgálatakor a szakértők különböző elméleteket állítottak fel. Valószínűsíthető, hogy az állandó mechanikai irritáció DNS károsodást idéz elő, ami daganatok formálódásához vezet.

Egy másik lehetséges mechanizmus az, hogy a krónikus nyálkahártya irritáció gyulladást okoz, ami olyan kémiai közvetítőanyagok (pl. citokin, prosztaglandin, tumor nekrózis faktor alfa) felszabadulását eredményezi, melyek végül daganatok kialakulásához vezetnek.

Item added to cart.
0 items - Ft