A rossz szájhigiénia hatással van a sportolók teljesítményére

Egy olimpiai sportoló étrendje igen szigorú, a fogak egészségének kérdése azonban ritkán merül fel a felkészülés során. Pedig a 2012-es olimpiai versenyzők szájhigiéniáját vizsgálva a szakértők arra következtettek, a fogkefe legalább olyan fontos kiegészítő lehet a sportolók életében, mint az edzőcipő.

szajhigienia sport teljesitmeny

A British Journal of Sports Medicine sportorvosi szaklapban közzétett tanulmányt Ian Needleman professzor vezette. Csapatával összesen 302 sportolót vizsgáltak meg a 2012-es londoni olimpiai faluban: a versenyzők nem csak fogászati ellenőrzésen vettek részt, hanem egy személyes értékelésen is, ahol azt vizsgálták, szájhigiéniájuk miként hat életminőségükre, atlétikai felkészülésükre és teljesítményükre.

A sportolók Afrikából, Amerikából és Európából származtak és összesen huszonöt sportágat képviseltek: 34,9 százalékuk valamilyen atlétikái számban, 14 százalékuk boxban, 11,4 százalékuk pedig jégkorongban indult az Olimpián.
A vizsgálatok befejeztével kiderült, hogy a sportolók 55 százalékának van fogszuvasodása, 75 százaléknál ínygyulladás detektálható, míg 15 százaléknál már a fogínysorvadás első jeleit is azonosították.

(X) hirdetés

 

A szájhigiénia hatása a felkészülésre és a teljesítményre

Sajnos minél rosszabb állapotban van egy sportoló szájüregének egészsége, annál nehezebben és rosszabbul teljesít. A megkérdezettek 42 százalékát zavarja a fogászati problémája, 28 százalék szerint pedig ez az állapot az életminőségére is kihat.
Ráadásul a megkérdezett sportolók 18 százaléka úgy nyilatkozott: hisz benne, hogy rossz szájüregi állapota negatívan befolyásolja a felkészülésben és a teljesítésben is.

Needleman professzor szerint minden sportoló életében a felkészülés normál részévé kellene válnia a szájápolásnak és a fogászati kezelések elvégzésének, hiszen csak így érezhetik magukat száz százalékosan egészségesnek. Meghökkentő, de az olimpikonok majdnem fele nem vett részt az elmúlt évben semmiféle fogászati kezelésen vagy ellenőrzésen, sőt, 8,7 százalékuk még soha nem járt fogászaton.

(X) hirdetés

 

mindennapos szájápolás fontossága

Szakértők szerint, ha egy sportoló fogazata rossz állapotban van, az nem csak az esetleges panaszok, hanem az elhúzódó gyulladás és a csökkent önértékelés miatt is ronthat a teljesítményen.

Ráadásul nem véletlen, hogy a sportolók szájürege ilyen állapotban van: a megnövelt szénhidrátfogyasztás és az intenzív edzések miatt kialakuló csökkent immunválasz is negatívan hat a fogakra és az ínyre.
Ugyanakkor a felsorolt szájüregi betegségek nagy része megelőzhető és visszafordítható, így a mindennapos szájápolási szokások javításával és a szűrővizsgálatokon való aktív részvétellel ez a tendencia könnyedén megállítható lenne.

Item added to cart.
0 items - Ft