Rágógumi, amivel diagnosztizálható a fogágybetegség

Mi lenne, ha a páciensek maguk tájékozódhatnának róla, hogy minden rendben van-e fogágyukkal? Noha a személyes fogorvosi vizsgálatot nem helyettesítené a módszer, német kutatók egy olyan speciális rágógumit fejlesztettek ki, ami keserű ízével hívja fel a páciens figyelmét arra, hogy fogágya vélhetően gyulladásban, így ideje ellátogatni a fogászatra.

A speciális rágógumi kesernyés ízzel jelzi a fogágybetegséget. /Kép: Julius-Maximilians Egyetem/
A speciális rágógumi kesernyés ízzel jelzi a fogágybetegséget. /Kép: Julius-Maximilians Egyetem/

A fogágybetegséget diagnosztizáló rágógumi ötletét az a probléma szolgáltatta, hogy a fogimplantátummal rendelkező páciensek 6-15 százalékánál az implantációt követő egy éven belül a szervezet gyulladásos válaszreakcióba kezd.

A folyamat hátterében egy olyan baktérium áll, ami nem csak a csontot borító lágyszövetet (fogínyt), hanem a csontállományt is megtámadhatja. Ha az implantátum körüli csontállomány gyulladásba kerül, fennáll a műgyökér elvesztésének kockázata.

(X) hirdetés

Idejében diagnosztizálva a gyulladás megfelelően kezelhető, így a páciensnek nem kell implantátum-vesztéssel számolnia. A német Julius-Maximilians Egyetem gyógyszerészeti kutatócsoportja éppen ezért egy olyan, megfizethető és könnyen hozzáférhető diagnosztikai eszközt fejlesztett ki, mellyel a páciens otthon is elvégezheti a fogágy-betegség tesztet.

Amennyiben a szájüreg gyulladásban van, a speciális rágógumi kesernyés ízt bocsát ki magából. Mivel a páciensek így idejekorán észrevehetik a gyulladás fennállásának tényét, az időben kért szakorvosi segítség megelőzheti a gyulladás elburjánzását és a csontveszteséget.

Bárhol, bármikor és bárki számára használható az új diagnosztikai eszköz mindenféle technikai felszerelés nélkül” – mondja Lorenz Meinel professzor, a Julius-Maximilians Egyetem munkatársa. A Nature Communication folyóiratban publikált tanulmányt a professzor Dr. Jennifer Tritzer-rel és csapatával készítette el.

(X) hirdetés

A rágógumi diagnosztikai eszközként való használata igen egyszerű elven alapul: ha a szájüregben gyulladás van, egyedi fehérje-lebontó enzimek jelennek meg. Az újonnan kifejlesztett rágógumiban olyan speciális összetevők találhatók, melyeket az enzimek szintén elkezdenek lebontani, így öt perc rágógumizást követően, ha a szájüregben gyulladás van, a rágóból olyan kesernyés ízű anyag szabadul fel, ami addig nem volt érezhető.

Meinel csapata gyakorlati bizonyítékokkal is alátámasztotta, hogy az elmélet a valóban működik. Első alanyaikat az olasz Rimini városában található Meril Fogászati Klinikáról toborozták.

Ahhoz, hogy a speciális fejlesztésű rágógumi gyártása nagyüzemileg is megkezdődhessen, a kutatók céget alapítanak. A professzor becslései szerint a termék 2-3 éven belül kerülhet hivatalosan is a piacra.

Egyéb orvosi célú alkalmazásra kifejlesztett rágógumik tesztelése szintén folyamatban van a német kutatócsoport által, akik remélik, hogy a „bárhol, bármikor, bárki” számára hozzáférhető diagnosztikai eszköznek sikerül idejekorán elcsípni bizonyos megbetegedéseket.

Item added to cart.
0 items - Ft