A probiotikumok meggátolhatják a fogszuvasodást?

A fogszuvasodás emberek milliárdjait érintő betegség, melynek megelőzéséhez kiváló szájhigiéniára és rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükség. Egy nap talán olyan egyszerű lesz örökre megszabadulnunk tőle, mint bevenni egy gyógyszert, állítja egy frissen közzétett amerikai tanulmány.

probiotikum-fogszuvasodas

2011-2012-ben a fogszuvasodás az Egyesült Államokbeli 20-64 éves lakosság 91%-át érintette, melynek hátterében a cukros élelmiszerek fogyasztása, a mindennapos szájhigiénia hiánya és a fogorvosi ellenőrzések elmaradása áll.

A fogszuvasodás kialakulásának kedveznek az elfogyasztott savas élelmiszerek, így a szájüreg természetes pH értékének fenntartása kulcsfontosságú lépés a fogszuvasodás megelőzésében.

(X) hirdetés

A Floridai Egyetem Fogászati Karának kutatói, Robert Burne PhD és Marcelle Nascimento PhD arra voltak kíváncsiak, vajon mi okozza a szájüreg elsavasodását.

Munkájuk során azonban olyan új baktériumláncra bukkantak, ami kontroll alatt tarthatja a káros baktériumokat, ráadásul a fogszuvasodás megelőzésének új módszerét, a probiotikumos kezelés gyakorlati fejlesztését is elősegítették.

A kutatópáros korábbi munkája során már beazonosított két olyan szájüregben található elemet, melyek ammóniává bomlanak le, semlegesítve a szájüreg pH értékét.

(X) hirdetés

Az egyik anyag a szájüregben természetesen is megtalálható urea, a másik pedig az arginin nevű aminosav. Az már bizonyított, hogy azok az emberek, akik kevés szuvas foggal rendelkeznek, vagy szájüregük teljesen szuvasodásmentes, sokkal hatékonyabban bontják le az arginint, mint azok, akik szuvas fogakkal rendelkeznek.

Mindkét anyagot baktériumok bontják le, azt azonban korábban nem tudták, hogy pontosan melyik baktérium végzi a munkát, és hogy ez a folyamat miként képes megelőzni a fogszuvasodást.

A kérdés megválaszolását részben egy korábban ismeretlen Streptococcus baktériumlánc felfedezése jelentette, amit A12-nek neveztek el.

Több mint 2000 baktériumfajt vizsgáltak meg fogakról vett plakk mintákban, melyek közül 54 baktérium képes az arginin lebontására, azonban csak egy baktériumfaj, az A12 volt az, ami probiotikus módon képes megelőzni a fogszuvasodás kialakulását.

Nascimento szerint, ha sikerül bebizonyítaniuk, hogy azok az emberek, akik magasabb A12 szinttel rendelkeznek, kevésbé hajlamosak a fogszuvasodásra, akkor az A12 baktériumszint mérésével kiszűrhető lenne a fogszuvasodásra való hajlam.

Az emésztőrendszerben használatos probiotikumok működéséhez hasonlóan, melyek helyreállítják az emésztésben résztvevő „jó” baktériumok szintjét, a szájüregben is be lehet állítani egy egészséges bacilus állományt.

Burne így részletezi:

„Bejuttathatnánk a probiotikus készítményt olyan felnőttek vagy gyermekek szájüregébe, akik hajlamosak a fogszuvasodásra. Attól függetlenül, hogy milyen gyakran tennénk meg, egyszer az életben vagy hetente, az alapötlet az, hogy megakadályozhatjuk a szájüreg egészségének romlását pusztán azzal, hogy benépesítjük a páciens szájüregét természetesen is áldásos hatású organizmusokkal.”

A tény, hogy az A12 segít semlegesíteni a szájüregben található savakat az arginin lebontása által, csak a felfedezés egyik része. Ennél is megdöbbentőbb, hogy a kutatók rájöttek, az A12 gyakran pusztítja el a Streptococcus mutans nevű baktériumfajt, ami az egyik legártalmasabb baktérium, köztudottan a fogszuvasodás legfőbb okozója. Az S. mutans az elfogyasztott cukorból tejsavat képez, ami hozzájárul a savas szájüreghez és a fogszuvasodás kialakulásához.

Ráadásul azokban az esetekben, amikor az A12 nem ölte meg az S. mutanst, akkor is megzavarta a fogszuvasodást eredményező folyamatokban.

Burne rámutat, hogy az A12 és az S.mutans baktériumok együttes szaporítása csökkenti az S.mutans bifolm képző esélyeit, így nem halmozódik fel annyi plakk a fogfelszíneken.

A kutatók remélik, hogy egy nagyobb tanulmány keretei között több példát is sikerül találniuk az A12 működésére és azt is letesztelhetik, hogy élnek-e a szájüregben más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező baktériumok.

Jóllehet, a szájüregi probiotikumok kifejlesztésééig még hosszú út vezet, az A12 felfedezése ígéretes lépés a fogszuvasodás természetes megelőzésében.

Item added to cart.
0 items - Ft