Példaértékű szülői munka az egészséges fogakért – Lili és a fogkeféje

Nagyon örülünk neki, ha azt látjuk, a munkánk, s végső soron a céljaink nem hiábavalóak. Ekkor az ember elégedettséget érez, s úgy gondolja, jó úton halad, melyről nem érdemes letérnie. Ilyen pillanatot okozott ma nekünk Takács Lili anyukája, Judit is, aki megosztott velünk néhány fotót, amin a kislánya egy általunk igen nagyra becsült eszközzel, a fogkeféjével látható. Ki mondta, hogy másfél évesen nem lehet úgy kézben tartani egy fogkefét, mintha az valósággal oda teremtetett volna?

Takács Lili és kedvenc fogkeféje.

Amikor idén májusban meghirdettük a Babamosoly pályázatunkat, nem is reméltük, hogy ilyen visszhangot keltünk: több tízezren érhették el a babák fotóit, s szép számmal érkeztek szavazatok is. Nem számított, hogy kettő, vagy már tizenkettő foga van valakinek, hogy fiú-e vagy lány, hogy önállóan jár vagy eszik-e, egyedül a közös cél számított, hogy felhívjuk az emberek figyelmét az egészséges fogak egyetlen titkára: az odafigyelésre.

Akkor az indulók között volt Takács Lili is, a kékszemű zsámboki szépség. Alig múlt másfél éves, s Lili mostanra valóságos hölgy lett, mintha ő maga is érezné, arra született, hogy odafigyeljenek rá. A rengeteg mozgás, a friss levegő, a család óvó-féltő odafigyelése, a nagyiék szeretete, a megannyi játékkal eltöltött vidám óra után nem csoda, hogy Lili korához képest nagyon érett kislány. Hamar, féléves korában elkezdte a szavak formálását, s alig egy év alatt sikerült eljutnia a kerek mondatokig. Van is rá szükség, például fogmosás közben, amikor Lili ügyesen sorolja: „Alul is, felül is, elől is, hátul is.” (Igen Lili, mi már csak tudjuk, milyen fontos az alaposság, csak így tovább!)

(X) hirdetés

Az alaposság megkérdőjelezhetetlen.
Nem számít, hogy a gyereknek hány foga van, a lényeg a fogmosás szokásának korai kialakítása.

Először 14 hónaposan kellett megtapasztalnia Lilinek, milyen az, ha az ember ínyéből fogacskák bújnak elő; ekkor érkezett meg két felső metszőfoga, s utána szinte egyből a két mellettük lévő is. Mostanra hat tejfoga bújt elő , amiket előszeretettel ápolgat reggelente és esténként a szüleivel együtt, sőt, van, hogy a felnőttek fogkeféje jobban érdekli, mint a sajátja. Úgy gondoljuk, ha a szülő kellő természetességgel tudja kezelni a fogmosás kérdését, esetleg közös programot csinál belőle, mint Lili szülei, nem lesz gond a későbbi években sem. Minden kisgyermekes szülőnek azt javasoljuk, amint a gyermek elég érett hozzá (Lili féléves kora óta rágcsál fogkeféket) kezdjék el a szokatást.

A verseny lezárta után, megannyi forró nyári nap elteltével Lili és az anyukája a legnagyobb örömünkre nem feledkeztek el a pályázatunk, s vele együtt az oldalunk céljáról, a megfelelő szájápolásról, s az arra való buzdításról. Mérhetetlen örömöt éreztünk, amikor megkaptuk Lili fotósorozatát, s reméljük, az elragadó képeivel újabb példát tudtunk állítani a megfelelő szájhigiénia és tudatosság mellett, melyből soha nem lehet elég – legalábbis, ha a fogászatról van szó.

Item added to cart.
0 items - Ft