Óvatosan válasszunk fogzást segítő készítményeket!

Bár a fogzás valóban erőt próbáló időszak mind a babák, mind a szüleik számára, ha a fogzást segítő készítmények kiválasztására kerül szó, érdemes megfontolt döntést hozni – legalábbis ez a konklúziója egy brit tanulmánynak, mely behatóbban vizsgálta a szigetország szájápolási piacán kapható, fogzást segítő készítményeket. 

A British Dental Journal szakmai folyóiratban közzétett tanulmány összesen 14 olyan kereskedelmi forgalomban kapható fogzást segítő készítményt vizsgált, melyeket az Egyesült Királyság Gyógyszer- és Egészségügyi Termékek Szabályozási Ügynöksége (MHRA) engedélyezett. 

Eredményeik szerint két termék szacharózt tartalmazott, melyek közvetlenül a fogakkal érintkezve a frissen előtört tejfogak szuvasodását okozhatják, hat termékben pedig alkohol volt, ami számos mellékhatása mellett hátráltatja a motoros képességek fejlődését. 

(X) hirdetés

Hat olyan MHRA engedéllyel rendelkező fogzást segítő gélt azonosítottak, melyek 1%-os vagy annál kisebb koncentrációjú lidokaint tartalmaznak. 2014-ben az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági- és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) lidokain okozta rosszulléteket vizsgálva megállapította, hogy a 2%-os koncentrációjú viszkózus lidokain 22 különféle mellékhatást okozott, köztük hat esetben halált.

Reflektálva a kutatási eredményekre a Brit Fogászati Egyesület (BDA) nyomatékosan felhívta a szülők figyelmét, hogy legyenek körültekintőek a fogzás tüneteit enyhítő készítmények kiválasztásakor! 

“A szülők azért vásárolnak fogzást segítő készítményeket, hogy enyhítsék a gyermek fogzási tüneteit, miközben nem veszik észre, hogy cukrot, alkoholt vagy lidokaint juttatnak gyermekük szervezetébe” – mondta a BDA elnöke, Dr. Mick Armstrong.

(X) hirdetés

“Engedéllyel rendelkező termékek vásárlása biztonságérzetet kelthet a szülőkben, valójában azonban a fogyasztók a potenciálisan ártalmas összetevők aknamezején navigálnak.”

“Valódi változást kellene látnunk ezen termékek engedélyezési és forgalmazási metódusában és egyértelmű útmutatással ellátni a szülőket, hogy megértsék a kockázatokat.”

“Ha a gyermekünk fogzástól szenved, a legjobb, ha hűthető rágókát adnunk neki” – teszi hozzá Armstrong. 

 

Item added to cart.
0 items - Ft