Az egres felettébb jótékony szájápolási szer

Nincs min szépíteni, az egres nem tartozik az emberek kedvenc gyümölcsei közé. Rokonai között találunk sokkal finomabb és szebb növényeket, elég, ha a málnára, eperre vagy az áfonyára gondolunk. A pöszméte kicsit kilóg a sorból, nem csak megjelenése, de savanykás íze miatt is. Pedig ha tudnánk, mennyire jótékony gyümölcsről van szó…

A július-augusztus környékén beérő egrest az ókori görögök, rómaiak, de még az indiánok is előszeretettel fogyasztották, pedig ők még nem tudhatták, miért is tesz nekik ennyire jót ez a szőrös kis bogyó.

Nem csak vitamin-, de ásványianyag tartalma is igen magas, a foszfor és a kálium mellett kalcium is található benne, ami köztudottan elengedhetetlen az egészséges fogakhoz. Nem csak megelőzésre, tüneti kezelésre is kiváló: afták gyógyírjeként is szokták javasolni.

(X) hirdetés

Valószínűleg magas C-vitamin tartalma miatt használhatták a Sziklás-hegység területén élő indiánok malária – és lázgyógyításra a növényt, ami Európába csak az amerikai kontinens felfedezését követően került át – állítólag ez volt az első gyümölcs, amit Kolumbusz megkóstolt az Újvilágban.
Fogyasztásával azonban vigyázzunk, túl nagy mennyiségben hasmenést okozhat.

Item added to cart.
0 items - Ft