Országok, ahol a mosolygás a tisztességtelenség jele

Noha az egészséges, fehér fogak a fiatalság és jólét nemzetközi szimbólumai, vannak országok, ahol egy kedves mosoly nem nyitottságot és pozitív hozzáállást, hanem az intelligencia alacsonyabb szintjét vagy tisztességtelenséget közvetít – tudjuk meg egy új nemzetközi tanulmányból. Nem árt, ha tisztában vagyunk vele, mely kultúrákban előnyös és mikor hátrányos egy kedves mosollyal építeni emberi kapcsolatainkat.

mosolygas-kultura

A Journal of Nonverbal Behaviour viselkedéstudományi szaklapban publikált tanulmányhoz egy nemzetközi kutatócsoport összesen 4519 résztvevőt kért meg 44 különböző kultúrából, összesen hat kontinensről, hogy értékelje mosolygó és nem mosolygó emberek fotóit attól függően, hogy mennyire találja őket becsületesnek vagy intelligensnek. Az eredményeket ezt követően a lengyel Dr. Kuba Krys vezetésével összesítették.

Érdekes módon kiderült, hogy a mosolygást nem tekintik minden kultúrában az intelligencia jelének. Japánban, Keralában (India tartománya), Iránban, Dél-Koreában, Oroszországban és Franciaországban a résztvevők sokkal kevésbé találták intelligensnek azokat a személyeket, akik mosolyogtak a képeken.

(X) hirdetés

Ezzel ellentétben Németországban, Svájcban, Malajziában, Kínában és Ausztriában a mosolyhoz magasabb intelligenciaszintet társítanak az emberek.

Húsz országban, köztük Hong-Kong-ban, Norvégiában vagy Indonéziában az intelligenciaszint megítélésében nem sokat nyom a latba az, hogy valaki mosolyog vagy sem.

Az őszinteség vagy tisztességesség tekintetében nem mutattak ekkora eltérést a különböző kultúrák, 44-ből 37 ország esetében a mosolygás jóval őszintébbnek láttatja az egyént, mint ha nem mosolyogna. Ugyanakkor annak arányában, hogy mennyire tartják őszintének az adott személyt, mégis mutatkoznak eltérések.

(X) hirdetés

A mosolygás pozitív ereje jóval gyengébb azokban az országokban, ahol erős a korrupció, például Zimbabwe-ban, a Maldív-szigeteken vagy Argentínában. Ennél fogva a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy ahol mindennapos a korrupció a társadalomban, ott jelentősen gyengül  a mosolygás evolúciós szerepe és inkább aláássa a tisztességességet.

Mindezen eredményeknek a megfigyelések szerint óriási jelentősége lehet napjainkban, a globalizáció korában. Nemzetközi kapcsolatok építésékor vagy egy állásinterjún meghatározó lehet, ha tisztában vagyunk vele, vajon mosolyunkkal épp bizalmat építünk vagy a megbízhatatlanság jeleit kommunikáljuk.

Item added to cart.
0 items - Ft