A nyelv tisztán tartása fontos egészségmegőrző eszköz

Nem csak szájhigiéniánkról, általános egészségi állapotunkról is számos információval szolgálhat a nyelvünk. Ha eddig tudomást sem vettünk róla, most érdemes ezen változtatni, hiszen egy megfelelően ápolt nyelv akár betegségek kialakulását is megelőzheti.

nyelv allapota

A nyelv tisztítása nyelvkaparóval

Ha fogaink tisztán tartását fontosnak érezzük, jobb, ha tudunk róla, hogy legalább ennyire fontos a nyelvünket is rendszeresen megtisztítani, ezzel ugyanis megakadályozhatjuk a baktériumok elszaporodását. Ehhez használhatunk műanyag vagy fém nyelvkaparót, esetleg a fogkefe fejének hátsó részén elhelyezett műanyag vagy gumi lamellákat. Ezzel ellenben a fogkefe sörtéit nem érdemes a nyelv tisztítására használni, azok ugyanis túl puhák ahhoz, hogy hatékonyan eltávolítsák a lerakódásokat.

(X) hirdetés

Öblögetés szájvízzel

Kiegészítő szájhigiénés eszközként kiválóan alkalmazhatók az antibakteriális szájvizek, hiszen használatukkal nem csak a leheletünket frissíthetjük fel, hanem a nemkívánt baktériumokat is eltávolíthatjuk szájüregünkből.
Ha alkoholtartalmú szájvizet használunk, akkor legyünk mérsékletesek, hiszen az alkohol kiszárítja a szájüreget, a klórhexidin és ón-fluorid tartalmú szájvizek pedig elszínezhetik a fogakat.
Öblögetéshez használhatunk sós vizet is: egy pohárnyi langyos vízbe keverjünk egy fél teáskanálnyi sót, majd ezzel naponta ötször-hatszor öblögessünk. Figyeljünk rá, hogy soha ne nyeljük le az így előállított öblögetőt, mert az rosszullétet eredményezhet.

A nyelv állapotának változásai

(X) hirdetés

Számos betegség nyomot hagy a nyelven, így például, ha lázas betegek vagyunk, fehér lepedék rakódik le nyelvünkre, amit ha nem távolítunk el megfelelően, gombás fertőzés alakulhat ki belőle. Hasonlóképp elszínezheti a nyelvet a dehidratáltság, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszunk minden nap.
Ha valaki vérszegény, előfordulhat, hogy vörössé és simává válik a nyelv felszíne, valamint égő érzést tapasztal a szájüregében.

Item added to cart.
0 items - Ft