Nincs okunk panaszra – Izraelben csak 12 éves korig jár ingyenes fogászati ellátás

Egy júniusban született döntés értelmében Izraelben a 12 éves kort be nem töltött gyerekek ingyenes fogászati ellátásban részesülhetnek. A javaslatot a kabinet egyhangúan elfogadta, így júliustól az eddig nem finanszírozott röntgenezés és gyökérkezelés is térítésmentessé válik az érintett kb. 1,5 millió gyermek számára, adta hírül a Dental Tribune Online.

Kép: Noam Armonn

A törvény életbe lépését megelőzően csak 10 éves korig járt az ingyenes ellátás, ám a 2009-es kinevezését követően Yaakov Litzman Egészségügyi Miniszterhelyettes igyekezett bővíteni a keretet. Javaslata sikerrel járt, így becslések szerint további 267 000 gyermek vehet igénybe térítésmentesen olyan fogászati kezeléseket, melyekért eddig fizetniük kellett.

Ezzel azonban még nincs vége a dolognak, Litzman szeretné, ha tovább bővülne a kör: „A döntésnek köszönhetően több tízezer gyermek részesülhet továbbra is ingyenes ellátásban, mi pedig folytatni fogjuk a rendelet további kiterjesztését.”

(X) hirdetés

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanyahu örömmel fogadta a törvényjavaslatot, és a kormány támogatásáról biztosított mindenkit. Az ülést követően elmondta, a térítésmentes ellátások körébe sorolják a röntgenezést, a plakk eltávolítást, a töméseket, a gyökérkezelést, a koronák felhelyezését illetve a sürgősségi eseteket is.

A fenti kezelések igénybevétele eddig sok családnak okozott gondot, s az előzetes becslések szerint a törvénymódosításnak köszönhetően évente több száz vagy akár több ezer sékelt spórolhatnak meg a szülők – tette hozzá a miniszterelnök.

A kormány szerint a 2011-es évben közel kétmillió fogászati beavatkozást finanszírozott az állam, a módosított rendelet pedig várhatóan 80 millió sékelbe, átszámítva 16,3 millió euróba kerülhet Izraelnek.

(X) hirdetés

Magyarországon 18 éves korig a fent felsorolt kezelések mindegyike ingyenes, kivéve a koronát, mivel annak fogtechnikai költsége is van, melyet csak részben támogat az állam (ugyanez vonatkozik a fogszabályzóra is). Azt azonban tudnunk kell, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye szerint ezt a fogpótlásokra, fogszabályzókra járó támogatást magánorvoson keresztül is igénybe vehetjük.

Item added to cart.
0 items - Ft