Nincs egyértelmű bizonyíték a fogágybetegség és a reumatoid arthitisz között

A sokízületi gyulladás vagy reumatoid arthitisz (RA) nevű autoimmun megbetegedés és a sokakat érintő fogágybetegség közötti kapcsolatot korábbi tanulmányokkal már többször próbálták bizonyítani. Több hasonlóságot is mutat a két betegség, ráadásul bizonyos kockázati tényezők is azonosak az említett betegségekben. Egy Svédországban készült friss tanulmány szerint nem bizonyítható be egyértelműen, hogy azok az embereknél gyakrabban alakul ki reumatoid arthitisz, akik fogágybetegségtől szenvednek és fordítva.

A reumatoid arthitisz tünetei az ízületi gyulladás, ízületi merevség, később pedig a csontállomány pusztulása. /Kép: Dental Tribune/
A reumatoid arthitisz tünetei az ízületi gyulladás, ízületi merevség, később pedig a csontállomány pusztulása. /Kép: Dental Tribune/

Az RA és a fogágybetegség közös jellemzője, hogy krónikus gyulladással és a csontállomány pusztulásával járnak. A PLOS ONE orvosi folyóiratban publikált svéd tanulmányban összesen 2740 reumatoid arthitisztől szenvedő pácienst vizsgáltak meg, 3942 egészséges résztvevőt pedig a kontrollcsoportba soroltak.

Korábbi megfigyelések tanúságát alátámasztva most is kiderült, hogy a fogágybetegség gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél, mind a kontrollcsoportban (35 százalék férfiak, 31 százalék nők), mind pedig a reumatoid arthitisztől szenvedő páciensek körében (36 százalék férfiak, 31 százalék nők). Az elemzésekből az is kiderült, hogy a fogágybetegség kialakulásának kockázata egyre nő az életkor előre haladtával és a dohányzási szokásokkal.

(X) hirdetés

A tanulmány szerzői ugyanakkor arra az érdekességre hívják fel a figyelmünket, hogy nincs jelentős különbség a fogágybetegség, ínygyulladás, implantátumok körüli gyulladások előfordulásában az RA betegek és az egészséges személyek között. Habár korábbi kutatási anyagok lehetséges kapcsolatot feltételeztek a két betegség között, a mostani megfigyelések szerint a kapcsolat továbbra is tisztázatlan marad.

A stockholmi kutatók szerint további tanulmányokkal mélyebbre áshatnak a két betegség közötti kapcsolat feltárásában, ehhez prospektív epidemiológiai vizsgálatokra van szükség, melyek a reumatoid arthitisz tüneteinek intenzitását és a kezeléséhez használt gyógyszereket is megvizsgálná a fogágybetegséghez kapcsolódó patogének viszonyában.

Item added to cart.
0 items - Ft