A moziban fogyasztott pattogatott kukorica eltereli a figyelmünket a reklámokról

Ki ne bosszankodott volna a mozifilm előtt levetített reklámblokk miatt? Igen, ez is hozzátartozik a fogyasztói társadalmunkhoz, ám kutatók szerint azok, akik kissé türelmetlenül, de már a film előtt pattogatott kukoricát fogyasztanak, kevésbé figyelnek oda ezekre a reklámokra, mint azok, akik üres kézzel ülnek be.

popcorn mozi

Német pszichológusok kíváncsiak voltak rá, hogy milyen hatással vannak ránk a moziban levetített reklámfilmek, s arra jutottak, sokkal kevésbé emlékeznek a levetített márkanevekre azok, akik popcorn-t rágcsáltak a vetítés alatt.

Ahogy az a valóságban is lenni szokott, a kutatásban részt vevőknek a film lejátszása előtt vetítettek le egy reklámblokkot. Az alanyok fele a hirdetések alatt pattogatott kukoricát fogyasztottak, a többiek egy szem kockacukrot vagy rágót kaptak.

(X) hirdetés

Egy héttel a mozizás után a résztvevőket megkérték, hogy azonosítsák be a reklámblokkban látott termékek fotóit, s kiderült, hogy a kockacukrot fogyasztók tudtak a leghatékonyabban visszaemlékezni, míg a pattogatott kukoricát és rágógumit fogyasztókban nem hagytak ilyen mély nyomot a hirdetések.

A Kölni Egyetem szakértői szerint a reklámozott termékek azért voltak kevésbé ismerősek a pattogatott kukoricát fogyasztóknak, mert szó szerint tele volt a szájuk. Korábban azt ugyanis már sikerült megfigyelni, hogy a szubvokális kiejtés, azaz a néma beszéd nagyon fontos szerepet játszik az új információk elraktározásában. Amikor egy személy egy általa ismeretlen nevet hall, az agy automatikusan a név kiejtésére stimulálja a nyelvet és az ajkakat. Ha azonban a száj éppen mással van elfoglalva – ez esetben popcorn rágcsálással – akkor az agy nem képes olyan hatékonyan felidézni a márkaneveket.

A Journal of Consumer Psychology szaklapban publikált tanulmány munkatársai szerint azok a hirdetések, melyeket evés vagy beszéd közben vetítenek le – tehát amikor a száj fizikailag is mással van elfoglalva – továbbra is eredménytelenek maradnak.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft