MOK: sok pozitív hatás érte idén az orvosokat, de a jövőkép borongós

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint eseménydús volt és pozitívumokat is hozott 2012 az egészségügyben, de ezzel együtt a jövőkép továbbra is borongósnak látszik.

Dr. Éger István. Fotó: MTI

A MOK elnöke szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatón az egészségügy és a köztestület évét értékelve kiemelte, hogy az egészségügyben 2012-ben „néven nevezhető és nem jelentéktelen mértékű” bérfejlesztés történt. Ugyanakkor ismét megjegyezte, hogy az orvosok esetében csak illetménykiegészítés történt, továbbra is kérdés, hogy lesz-e törvényben deklarált, kiszámítható és ütemezett folytatása az emelésnek. Éger István kifejtette: az alapellátásban dolgozók is érzik, hogy a praxisokba kaptak némi plusz pénzt, de ezen plusz finanszírozás mértéke és a háziorvosi eszköztámogatás együtt sem elegendő ahhoz, hogy itthon tartsa az orvosokat, s javítson – a kiöregedő és ezzel együtt csökkenő háziorvosi kar miatti – alapellátás katasztrofális helyzetén.

Éger István ennek kapcsán „kötelességének” nevezte, hogy beszámoljon a migráció valós helyzetéről is. Ismertette, hogy az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) adatai szerint idén szeptember végéig összesen 779 orvos és 164 fogorvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt. Csak a harmadik negyedévben 261 orvos és 51 fogorvos igényelte a kérelmet, és ez Éger István szerint azt jelenti, hogy az orvosmigráció a tavalyihoz képest nem csökkent és nem lassult le.

(X) hirdetés

A negatív jelenségek között kiemelte továbbá, hogy úgy tűnik az idén is újratermelődik az egészségügyi intézmények adósságállománya. Ez egyes becslések szerint év végére akár a 80 milliárd forintot is elérheti – mondta Éger István, aki szerint azon kellene gondolkodni, hogy milyen költségvetési szerkezetbeli változtatás lenne szükség ahhoz, hogy ez az adósság ne termelődjön évről-évre újra.

A köztestület emellett azt is aggasztónak tartja, hogy a jelenlegi adatok szerint a költségvetés GDP arányos egészségügyi részesedése 2013-ban tovább csökken, akár 4 százaléknál is kevesebb lehet – mondta a MOK elnöke.

Pozitívumként értékelte ugyanakkor, hogy talán többek között a MOK által kezdeményezett a gyógyszerpiaci szereplők szakmai fórumának felhívásának eredményére a kormány az idei szinten tartaná a 2013-as gyógyszerkasszát.

(X) hirdetés

Éger István kiemelte, hogy a kamara az egy évvel ezelőtti tisztújítását kísérő lejárató sajtókampány, valamint az azóta történt, politikai színezetet sem nélkülöző külső és belső megosztásara törekvő belső támadások ellenére igyekszik ellátni kötelezettségeit. Szavai szerint a gyógyítás mint szolgálat, bizalmi elven alapul. „Így ha tovább rombolják az orvosok egyébként is megtépázott tekintélyét, az a betegeken csapódik le” – jelentette ki.

A sajtótájékoztatón felvetődött, hogy Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke a közelmúltban többször is nyilvánosan szólalt fel a kamara, illetve Éger István személye ellen. Erre reagálva Éger István azt mondta, ő is érzékelte, hogy egyes civil szerveződések nem az együttműködést keresik, hanem egyre nyilvánvalóbb módon fordulnak szembe a kamarával. Az, hogy valakinek személyes ambíciói fontosabbak, mint a szakma korrekt képviselete, a valójában őt magát minősíti – mondta Éger István Papp Magorra utalva.

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft