Mitől óvd meg a fogaidat nyáron?

Nyáron jobb dolgunk is akad, mint a fogainkkal foglalkozni – gondoljuk a legtöbben. Ez most nem a foghúzások, a fogszabályzás vagy az implantációk ideje, hiszen a nyár azért van, hogy feltöltődjünk, hogy ellazítsuk magunkat, megszabadulva a mindennapos sietség és elfoglaltságok okozta feszültségtől. Van azonban néhány apróság, amire ha odafigyelünk, ősszel sem kell majd a fogaink miatt aggódni.

nyar fogak megovasa fogaszat

1. Hideg italok, fagylaltok

Természetesen alig akad olyan, aki kánikulában ne egy jéghideg limonádéra vagy egy nagy kehely fagylaltra vágyna, mégis érdemes okosan fogyasztani ezeket a frissítőket. Figyeljünk rá oda, hogy drasztikusan ne váltogassuk a hideg-meleg ingereket (pl. forró kávé után jeges víz vagy fagylalt után egy forró lángos) ez ugyanis meggyengítheti a fogzománcot.

(X) hirdetés

 

2. Jégkása, jégkocka

Újból itt az ideje a vibráló színű, finoman gyümölcsös jégkásáknak, meg a jégkockával megtöltött poharaknak. Nem érdemes azonban rászokni a jégkocka rágcsálására, ropogtatására, hiszen könnyen letörhet a fogunk egy-egy ilyen mutatvány közben.

 

3. Gyümölcsök, zöldségek

(X) hirdetés

Mikor, ha nem nyáron fogyasztanánk sok zöldséget és gyümölcsöt? Persze, hogy ilyenkor vágyunk rá a legjobban és ilyenkor a legízletesebbek ezek a változatos vitamin- és ásványi anyag források. Tudnunk kell azonban, hogy a gyümölcsök nagy része savas kémhatású, ami szintén kárt tehet a fogzománc épségében, épp ezért ha nekiültünk és elfogyasztottunk a családdal egy óriási görögdinnyét vagy néhány kiló barackot, akkor öblögessünk egyet tiszta vízzel, ezzel javítva szájüregünk pH értékén. Fogmosásra soha ne a gyümölcsevést követő egy-két órában kerüljön sor!

 

4. Túl sok cukorforrás

Fagylaltok, jégkrémek, vattacukor, grillázs, csokiöntet, palacsinta, gofri, jeges tea, kóla, gyümölcslevek – csak hogy néhány népszerű, cukros nyári finomságról essen szó. Fogyasztásuk után vagy rágózással, vagy tiszta vizes öblögetéssel segítsük megakadályozni a fogszuvasodás kialakulását – az étkezések és fogmosás közötti egy-két órát pedig ebben az esetben is tartsuk be!

nyar fogaszat

 

5. Túlzott alkoholfogyasztás

Ha nyár, akkor itt a bulik, fesztiválok, éjszakai séták és borozások, koktélozások ideje. Mivel az alkoholok általában cukorban gazdagok és savas kémhatásúak, szintén nem a fogaink kedvencei, a vörösbor és a dohányzás pedig könnyen elsárgíthatja, szürkítheti mosolyunkat. Ha buli után közvetlenül már nem volt erőnk fogat mosni, sebaj, másnap alapos fogmosással, fogköz-tisztítással és szájvizes öblögetéssel kezdjük a napot – így garantáltan megóvjuk fogainkat a felesleges elszíneződésektől, a fogszuvasodásról és a kellemetlen lehelettől.

 

6. Kíméld magad a sérülésektől!

Nyáron valahogy mozogni is többet támad kedvünk, a közös fürdőzések, vízi sportok, vízparti játékok kiváló szórakozást nyújtanak. Próbáljunk ennek ellenére megfontoltan dönteni és elővigyázatosan viselkedni – egy rosszul kivitelezett ugrás, egy eltévedt labda vagy csúszós csempe komoly baleseteket okozhat, ami könnyen érintheti az arcunkat, a fogainkat is. Persze egy kis pancsoláshoz nem kell fogvédőt és bukósisakot felvennünk, de mérjük fel racionálisan, hol a határ.

Item added to cart.
0 items - Ft