Mikor látogassuk meg először a fogorvost?

Sokaknak korainak tűnhet, pedig nem az. Az Amerikai Gyermekfogászati Akadémia álláspontja szerint ne vonakodjunk a gyereket 6 és 12 hónapos kora között elvinni a fogorvoshoz. Ilyenkor indul meg ugyanis a gyermekek fogzási folyamata, bújnak elő az első tejfogak. Az orvosok ilyen kis korban is fel tudják mérni a szájüreg felépítését, az íny és a fogak állapotát. Mert mielőtt még azt hinnénk, hogy csemetéink fogai a legnagyobb egészségnek örvendenek, érdemes szembesülnünk a statisztikával: az óvodáskort elérő gyermekek 40%-ánál már fogszuvasodás észlelhető. Hogy ez ne így legyen, s hogy a gyermek mielőbb megszokja a fogorvosi rendelő légkörét, ne késlekedjünk.

De miért ilyen korán?

A megfelelő kisgyermekkori fogápolás több célt szolgál egyszerre: amellett, hogy a fogak későbbi állapota nagyban függ tőle, alapvetően meghatározza a gyermek jövőbeli fogápolási szokásait is. Ha egy gyermek tejfogai romlottak, nagyobb eséllyel válnak maradandó fogai is azzá – állítják a tanulmányok. Ilyen kis korban nem a gyermek, hanem a szülő kap hasznos információkat a rendelőben, hiszen az ő felelőssége megóvni gyermeke egészségét.

(X) hirdetés

A hangsúly a prevención van: minél több olyan eszköz áll rendelkezésünkre, amivel megóvhatjuk a tejfogak vagy a maradandó fogak egészségét, annál kisebb eséllyel kell később valamilyen elváltozás miatt ellátogatnunk a rendelőbe. Márpedig ha a fogszuvasodás már kialakult, nem tehetünk ellene semmit, a folyamat megállítható, de nem visszafordítható.

Az amerikai Országos Gyermekfogászati Klinika apró betegeinek (kb. 35 000 fő) tetemes részét a 3 év alattiak adják. Dr. Paul Casamassimo, az intézmény vezetője csapatával együtt még a 90-es években létrehozott egy ún. Bébi Fogászati Klinikát, ahol 0-3 éves korig látják el a betegeket.

Az ország egyik első, kisgyermekekre specializálódott intézményeként komoly sikereket értek el a gyermekkori szájhigiénia területén. Casamassimo elmondta, nagyon fontos, hogy jó viszony alakuljon ki a szülők és a fogorvos között, hiszen közös erővel tehetnek a legtöbbet a gyermek fogainak egészségéért.

(X) hirdetés

 

Az első fogászati ellenőrzésről…

A gyermek első alkalommal valószínűleg egy fogorvossal és egy asszisztenssel vagy dentálhigiénikussal fog találkozni, szülei társaságában. Ilyen kis korban természetesen a szülő ölébe véve ül bele a fogorvosi székbe, így nyúl a fogorvos a gyermek szájába, felmérve a szájüreg felépítését, az íny és a fogak állapotát. Később érdemes a gyermekkel egy időben magunkat is ellenőriztetni, így a gyerek láthatja, hogy a dolog természetes, s ki más mutathatna jobb példát neki, mint saját szülei?

Szűrővizsgálatok alkalmával a fogorvos általában elmagyarázza a fogkefe helyes használatát, a fogmosás metódusát, egyéb kiegészítő módszereket: elektromos fogkefe, interdentális fogkefe, fogselyem, szájvíz (utóbbi 12 éves kor alatt nem ajánlott). A vizsgálatot követően a szülők tájékozódhatnak a fogászati újdonságokról, a fluoridtartalmú fogkrémekről, a táplálkozásról, a sérülések és a fogszuvasodás megelőzéséről. További információkat kaphatnak az különböző életkori sajátosságokról, fogváltásról. Nem utolsó sorban pedig ne felejtsük el megbeszélni a következő ellenőrzés időpontját.

 

Néhány jó tanács a szülőknek, hogyan ápolják kisgyermekük fogazatát:

– Minél hamarabb szoktassuk le a gyereket a cumisüveg használatáról. Legkésőbb egy éves korára érdemes megtanítani pohárból inni.

– Amikor a gyermek foga elkezd kibújni az íny alól, elkezdhetjük nedves gézlappal áttörölni a fogakat és a környéküket. Később jöhetnek a bébi fogkefék, a gyerekek sokszor már csak a rágcsálás miatt is szívesen a szájukba veszik a fogkefét.

Korlátozzuk a cukorfogyasztást az étkezések idejére. Szakértők egybehangzó véleménye szerint nem érdemes cukros, édesítőszeres italokat adni a gyerekeknek, főleg nem egész nap. Ha nagyon kívánja a gyerek, szoktassuk hozzá, hogy csak étkezések után kaphat. Ezzel nem csak a fogait, hanem az egész szervezetét megóvhatjuk különféle betegségek kialakulásától.

Szólj hozzá!

Item added to cart.
0 items - Ft