Mélytisztítás, gyökérsimítás – Szüntessük meg az ínygyulladást!

A mélytisztítás vagy gyökérsimítás olyan mindennapos fogászati beavatkozás, amivel az íny alá került baktériumok, plakk és fogkő kerülnek eltávolításra. Mélytisztításra akkor van szükség, ha ínygyulladástól (gingivitis) szenvedünk, ami a fogíny duzzanatát, vörösségét és gyakori vérzését idézi elő.

Mélytisztítással állítható meg az íngyulladás folyamata. /Kép: illusztráció, Smeddeutsche.com/
Mélytisztítással megállítható az íngyulladás folyamata. /Kép: illusztráció, Smeddeutsche.com/

Az ínygyulladás kialakulása

Szájüregünkben több millió baktérium él, melyek fontos és pótolhatatlan szerepet játszanak az elfogyasztott táplálék emésztésében. Amikor étkezünk, a fogainkra, ínyünkre és nyelvünkre tapadt ételmaradékok munkát adnak a baktériumoknak, melyek szorgosan elkezdik lebontani a táplálékot.

Az ilyen módon fogainkra tapadó vékony bakteriális filmréteg (plakk) eltávolítása különösen fontos, mert a szájüreg öntisztulásra képtelen részein (különösen az íny vonalánál, a fogközökben) ebből a plakkból 24-48 óra alatt már kezdetleges fogkő alakul ki.

(X) hirdetés

Amennyiben a plakkot nem távolítjuk el, a baktériumok elszaporodnak és átterjednek a fogakat megtámasztó fogínyre, gyulladást idézve elő. Ha a lágyszövet begyullad, akkor megduzzad, vörössé válik és gyakran vérzik étkezés vagy fogmosás közben.

A gyulladt fogíny nem tapad elég szorosan a fogakra, ezért a baktériumok és ételmaradékok könnyen bejutnak a fog és az íny közötti mélyebb területre, gyulladást (ínytasakot) idézve elő.

Miért szükséges az ínygyulladást kezeltetni?

Ha elhúzódó ínygyulladástól szenvedünk, többféle szájüregi és belgyógyászati panasz kialakulását kockáztatjuk. A szájüregünkben elszaporodott baktériumok ugyanis bekerülnek a véráramba, így szervezetünk más részein is okozhatnak megbetegedéseket.

(X) hirdetés

A szájüreg egészségét tekintve a gingivitis azért veszélyes, mert a baktériumok nem csak az ínyt, hanem a fogakat stabilizáló csontállományt is károsíthatják, előidézve a fogínysorvadás folyamatát. Ha fogínyünk visszahúzódik, csontállományunk pedig csökken, akkor idővel fogaink kilazulnak és legyenek egyébként szuvasodástól mentesek, el kell távolítani őket.

Az ínygyulladás gyors kezelése tehát azért fontos, mert míg egy enyhe gyulladás megfelelő tisztítással visszafordítható, addig a fogínysorvadás már nem, ráadásul az elszaporodott baktériumok folyamatosan terhelik a szervezetünket, például a szív- és érrendszerünket.

Az ínygyulladás egyre súlyosbodó folyamata - kezeletlenül a csontállomány pusztulását és az íny erőteljes visszahúzódását idézi elő. /Kép: Dentalnavarro.com/
Az ínygyulladás egyre súlyosbodó folyamata – kezeletlenül a csontállomány pusztulását és az íny erőteljes visszahúzódását idézi elő. /Kép: Dentalnavarro.com/

Az ínygyulladás kezelésének lépései

Az íny gyulladását csak egyetlen módszerrel állíthatjuk meg: tisztítással. Meg kell szüntetnünk a gyulladást előidéző baktériális felhalmozódást és fogkövet – csak így indulhat meg a fogíny gyógyulásának folyamata.

Az ínygyulladás intenzitásától, a felhalmozódott fogkő mértékétől és elhelyezkedésétől függően az alábbi eszközök segíthetnek a gyulladás megállításában:

fogkő eltávolítása az íny vonala feletti területeken,
– polírozás,
– fogkő és bakteriális szennyezettség eltávolítása az íny alatti mélyebb területeken (mélytisztítás, gyökérsimítás),
terápiás fogkrémek, öblögetők használata,
– extra puha sörtéjű fogkefe használata az íny gyógyulása érdekében.

A mélytisztítás jelentősége

Ha elhúzódó ínygyulladás következtében a fogíny alá is bejutnak az ételmaradékok, baktériumok, akkor a fogkőképződés az íny vonala alatt is megindulhat. Ezen nem segít, ha csak az íny vonala feletti részekről kerül eltávolításra a lerakódás, mélyebbre kell menni – innen az eljárás neve: mélytisztítás. (A gyökérsimítás szó arra utal, hogy a fog mélyebben fekvő részét, a gyökeret tisztítjuk meg a lerakódásoktól, ezáltal felszíne újra sima lesz.)

A fogkő eltávolítás és a mélytisztítás tehát kiegészítik egymást, komolyabb mértékű gingivitis-nél mindkettőre szükség van ahhoz, hogy a fogíny újra egészséges legyen és megfelelően odatapadjon a fogainkhoz.

A mélytisztítás fájdalmas?

Attól függően, hogy az ínygyulladás mennyire intenzív és az ínytasakok mennyire mélyek, a fogorvos javasolhat helyi érzéstelenítést a mélytisztításhoz. Ha bármilyen mértékű fájdalmat tapasztalunk, mindenképp jelezzük a fogorvosunknak, hogy szeretnénk érzéstelenítőt kapni, ennek ugyanis nincsen semmilyen fizikai akadálya.

Abban az esetben, ha csak felszíni fogkőképződésünk van vagy az ínytasakok nem mélyek, akkor az is előfordulhat, hogy érzéstelenítés nélkül sem érzünk majd fájdalmat.

A mélytisztítás időtartama

Az ínygyulladás mértékétől függően fogorvosunk dönthet úgy, hogy fognegyedenként (kvadránsonként) vagy két alkalommal végzi el a mélytisztítást. Ebben az esetben 10-20 percre rövidül a kezelési idő, viszont többször kell visszalátogatni a fogászatra.

A tisztítás után fogorvosunk antibakteriális géllel vagy klórhexidinnel is kezelheti a fogínyt, ezzel gyorsítva a gyógyulás folyamatát.

Mélytisztítás után

Mélytisztítás vagy gyökérsimítás után az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk:

– ínyvérzés,
– mélyen elhelyezkedő ínytasakok tisztítása után jelentkezhet némi fájdalomérzet, amit recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal orvosolhatunk,
– tisztítás után a fogak érzékenységét is tapasztalhatjuk, hideg-vagy meleg hatására.

Mélytisztítás után ugyanolyan fontos a megfelelő szájhigiénia betartása (napi kétszeri fogmosás puha sörtéjű fogkefével, napi egyszeri fogköztisztítás fogközkefével, fogselyemmel vagy szájzuhannyal), amit kiegészíthetünk antibakteriális szájvizek, öblögetők használatával.

Item added to cart.
0 items - Ft