Megnyugtató hírek – A fogfehérítők nem okoznak szájüregi rákot

Bár az egyik legnépszerűbb fogászati beavatkozás, a kémiai fogfehérítés mégis találgatások és támadások állandó kereszttüzében áll. A látványos eredmény eléréséhez olyan kémiai anyagra van ugyanis szükség, mely a zománc mikrorepedéseibe hatolva képes semlegesíteni az elfogyasztott ételek, italok és a dohányzás nyomait. Nem csoda, hogy egyre szélesebb körű felhasználása közben sokan vetették fel a kérdést, vajon nem okoz-e a fogfehérítés nagyobb kárt, mint amekkora haszonra teszünk szert általa?

Korábban is tárgyaltuk már a kémiai és fizikai fogfehérítés közötti lényeges különbséget. Bár az egyik igen hatékony, addig a másik jóval kíméletesebb a fogainkhoz. Fizikai fogfehérítésről van szó, amikor fogmosás, polírozás során valamilyen szemcsés textúrájú anyaggal minimális mélységben felpolírozzuk fogzománcunkat. Kémiai fogfehérítés során azonban a beavatkozáshoz használt kemikália (hidrogén-peroxid) fogaink mélyebb rétegeibe jutva fejti ki a hatását, továbbá az ínnyel is érintkezhet, rövid időre kivilágosítva azt. Míg előbbi kevésbé látványos, addig utóbbi kevésbé jótékony fogaink természetes felépítését, egészségét tekintve.

Egy dohányosnak, kávét rendszeresen fogyasztónak vagy idősebb embernek tényleg indokolt lehet egy-egy jól átgondolt, fogorvos által végzett fogfehérítő beavatkozás, hiszen az elszürkült, elsárgult fogak, van, hogy esztétikai problémát jelentenek. Azok, akik tervezik vagy már átestek ilyen terápián, most megnyugodhatnak, egy igen komoly tanulmány ugyanis alátámasztotta: nincs összefüggés a kémiai fogfehérítés és a szájüregi rák kialakulása között.

(X) hirdetés

Dr. Ian Monroe csapatával együtt több, mint 4 000 ember bevonásával végezte a kutatását, hogy bebizonyítsa, a mára több millió ember által otthon és fogászati rendelőkben használt fogfehérítők nem növelik a szájüregi rák kockázatát, a hidrogén-peroxid ugyanis csak nagyon rövid ideig érintkezik a fogainkkal és az ínyünkkel. 10-20 perc alatt a koncentrációjából fokozatosan vesztő anyag nem képes olyan szöveti változásokat eredményezni, melyek később daganatos megbetegedések kiindulópontját jelenthetné.

Ha már szájüregi rákról van szó, sokkal nagyobb figyelmet kellene kapnia a dohányzásnak, ami jóval potenciálisabb tényező nem csak a daganatos, de a szív-és érrendszeri valamint egyéb belgyógyászati betegségek kialakulásánál is.

Item added to cart.
0 items - Ft