Az amerikaiak sem tudják mi a helyes szájápolás

Bár gazdaságilag fejlettebb országról van szó, úgy tűnik, az Egyesült Államokban élők szájápolási szokásai legalább annyi hiányosságot mutatnak, mint a magyar lakosságé. Az Amerikai Fogászati Egyesület (ADA) felmérése szerint az ott élők is előszeretettel követik az „ami nem látszik, azzal nem kell foglalkozni” elvét, ami nekünk, magyaroknak is ismerősen hangozhat. Ami szem előtt van (a bőr, a körmök, a haj) arra nagy figyelmet és rengeteg pénzt fordítunk, míg szegény fogunkban évekig megtűrünk egy-egy lyukat vagy nem okoz gondot, ha mindennap vérző ínnyel fejezzük be a fogmosást.

Az ADA szó szerint felmérőt íratott 1 500 felnőttel, amit osztályoztak is. Kiderült, hogy az átlag amerikai „D” osztályzatot kapott, ami nálunk a 2-esnek felel meg, tehát tényleg csak a legalapvetőbb dolgokkal vannak tisztában az emberek. Rengeteg mendemondában hisznek, de vannak olyan területek is, ahol megközelítően sincs fogalmuk a helyes válaszról. A 2012-es teszt eredményei magukért beszélnek:

– A megkérdezettek 90 százaléka azt hitte, minden étkezés után fogat kell mosni. Ezzel a szakemberek abszolút nem értenek egyet, hiszen a savas ételek, italok elfogyasztását követő fogmosással csak lekoptatjuk a zománcréteget a fogainkról. Naponta kétszer elegendő alaposan megtisztítani fogainkat és nyelvünket.

(X) hirdetés

65 százalék szerint évente kétszer kellene lecserélni a fogkeféjét. Az igazság az, hogy két-háromhavonta illő újat venni, nem szabad vele addig várni, míg a sörték már teljesen elkoptak és szétállnak.

75 százalék azt mondta, fogalma sincs róla, hogy mikor kellene először fogorvoshoz vinnie a gyermekét. Az ADA szerint minimum az első fog megjelenését követő 6 hónapon belül, de az 1 éves kornál semmiképp sem várjunk tovább.

– A válaszadók 81 százaléka szerint a cukor a fogszuvasodás fő okozója. Valójában nem a cukor, hanem egy baktérium okozza a fog szuvasodását, ami viszont cukorral táplálkozik; az anyag lebontása közben savat termel, ami kikezdi a fogzománcot, így az könnyen elromolhat.

(X) hirdetés

59 százalék nem volt tudatában annak, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumokat könnyen átadhatjuk egymásnak. Pedig így van: a legegyszerűbb példa, amikor a szülő előre megrágja az ételt a gyermekének, esetleg bekapja a földre esett cumit, hogy „megtisztítsa” azt, mielőtt visszaadná.

53 százalék szerint egy héten kétszer kellene fogselymezni, pedig naponta illő elvégezni a fogközök tisztítását. Egyszerű fogmosással nem tudjuk a fogak közül eltávolítani az ételmaradékokat, melyek viszont fogszuvasodást, ínygyulladást okozhatnak.

– A többség (67 százalék) úgy gondolja, a finomított cukor sokkal ártalmasabb a fognak, mint a természetes cukrok, pedig az ADA szerint az égvilágon semmi különbség nincs köztük, legalábbis fogainkra gyakorolt hatásuk szempontjából. A lényeg, hogy milyen gyakran fogyasztunk cukros ételeket, italokat, s azok mennyi ideig érintkeznek fogainkkal.

Item added to cart.
0 items - Ft