Megkezdődik az elektromos cigaretta szájüregi hatásának vizsgálata

Habár az akkumulátorral működő, nikotinos elektromos cigaretták az elmúlt években igazi szenzációnak számítottak és jelentős piaci részesedést szereztek, a készülékek által belélegzett légnemű anyagok pontos összetétele eddig többé-kevésbé tisztázatlan maradt. New York-i kutatók éppen ezért úgy döntöttek, jövőbeli tanulmányukkal egyszer, s mindenkorra tisztázzák az e-cigaretták szájüregre gyakorolt hatását.

Dr. Xin Li (balra) és Dr. Deepak (jobbra) egy e-cigaretta elemzésre használható gépet tesztelnek. (Kép: Leo Sorel/NYU Photo Bureau)
Dr. Xin Li (balra) és Dr. Deepak (jobbra) egy e-cigaretta elemzésre használható gépet tesztelnek. (Kép: Leo Sorel/NYU Photo Bureau)

Egy 2014-es felmérés szerint az Egyesült Államokban élő felnőttek 12,6 százaléka már kipróbálta az elektromos cigarettát és kb. 3,7 százalékuk jelenleg is használja az eszközt. A kezdeti sikerek óta azonban egyre több aggasztó hír lát napvilágot az e-cigaretták egészségügyi hatásairól, s jogosan merül fel a kérdés sokakban: vajon a szájüregre milyen hatást gyakorol az e-cigin keresztül belélegzett légkeverék?

„Bevezető kutatásunk alapján azt feltételezzük, hogy az e-cigaretták légkeveréke megzavarja a szájüreg mikrokörnyezetét, hajlamossá téve azt a fogágybetegségekre – mondja Dr. Deepak Saxena, a New York-i Egyetem Fogászati Tanszékének munkatársa.

(X) hirdetés

„A dohányzás fő kockázati tényezője a fogágybetegségeknek, a csökkent immunválasznak (immunszuppresszió) illetve a lágyszövetek és csontsejtek funkcionális károsodásának” – teszi hozzá a kutatás társszerzője, Dr. Xin Li.

„Jövőbeli kutatásunkban összesen 120 résztvevő fogágybetegségeit vizsgáljuk, akik közül 40 fő nem dohányzó, 40 fő rendszeres dohányzó, de nem használ e-cigarettát, míg 40 fő kizárólag e-cigarettát szív” – folytatja Dr. Li.

A kutatók úgy tervezik, hogy az elektromos cigarettát használókat tovább osztályozzák a használt e-cigi típusa és a heti fogyasztás mennyisége szerint. A kutatás kezdetekor és hat hónappal később a résztvevőktől nyálmintákat és íny alatti (subgingivalis) plakk mintát vesznek, ezzel követve nyomon a szájüreg baktériumállományának változását.

(X) hirdetés

A második mintavétel után a kiinduló állapothoz képest megállapíthatóvá válik, hogy az elektromos cigaretta hatására történt-e bármilyen változás a szájüreg bakteriális összetételében. Mindkét mintavételkor a résztvevők szájüregének fizikai vizsgálatát is elvégzik.

„Hogy meghatározhassuk, melyik e-cigaretta légkeveréke van hatással a szájüreg egészségére, egy új 3D-s epigingivalis szövetmodellt építünk, ami a szájüreg mikrokörnyezetét kívánja utánozni” – magyarázza Dr. Li.

Habár a kutatás eredményeire még várnunk kell, az mindenesetre feltételezhető, hogy a dohányzáshoz hasonlóan az elektromos cigaretta is befolyásolhatja szájüregünk normál baktériumállományának összetételét, ami kedvezhet a leggyakoribb szájüregi betegségek (fogszuvasodás, ínybetegség) kialakulásának.

Item added to cart.
0 items - Ft