Megkezdődik az elektromos cigaretta szájüregi hatásának vizsgálata

2016-05-20T23:47:02+00:00 2016. május 27.|Általános hírek|

Habár az akkumulátorral működő, nikotinos elektromos cigaretták az elmúlt években igazi szenzációnak számítottak és jelentős piaci részesedést szereztek, a készülékek által belélegzett légnemű anyagok pontos összetétele eddig többé-kevésbé tisztázatlan maradt. New York-i kutatók éppen ezért úgy döntöttek, jövőbeli tanulmányukkal egyszer, s mindenkorra tisztázzák az e-cigaretták szájüregre gyakorolt hatását.

Dr. Xin Li (balra) és Dr. Deepak (jobbra) egy e-cigaretta elemzésre használható gépet tesztelnek. (Kép: Leo Sorel/NYU Photo Bureau)

Dr. Xin Li (balra) és Dr. Deepak (jobbra) egy e-cigaretta elemzésre használható gépet tesztelnek. (Kép: Leo Sorel/NYU Photo Bureau)

Egy 2014-es felmérés szerint az Egyesült Államokban élő felnőttek 12,6 százaléka már kipróbálta az elektromos cigarettát és kb. 3,7 százalékuk jelenleg is használja az eszközt. A kezdeti sikerek óta azonban egyre több aggasztó hír lát napvilágot az e-cigaretták egészségügyi hatásairól, s jogosan merül fel a kérdés sokakban: vajon a szájüregre milyen hatást gyakorol az e-cigin keresztül belélegzett légkeverék?

„Bevezető kutatásunk alapján azt feltételezzük, hogy az e-cigaretták légkeveréke megzavarja a szájüreg mikrokörnyezetét, hajlamossá téve azt a fogágybetegségekre – mondja Dr. Deepak Saxena, a New York-i Egyetem Fogászati Tanszékének munkatársa.

„A dohányzás fő kockázati tényezője a fogágybetegségeknek, a csökkent immunválasznak (immunszuppresszió) illetve a lágyszövetek és csontsejtek funkcionális károsodásának” – teszi hozzá a kutatás társszerzője, Dr. Xin Li.

hirdetés (X)

„Jövőbeli kutatásunkban összesen 120 résztvevő fogágybetegségeit vizsgáljuk, akik közül 40 fő nem dohányzó, 40 fő rendszeres dohányzó, de nem használ e-cigarettát, míg 40 fő kizárólag e-cigarettát szív” – folytatja Dr. Li.

A kutatók úgy tervezik, hogy az elektromos cigarettát használókat tovább osztályozzák a használt e-cigi típusa és a heti fogyasztás mennyisége szerint. A kutatás kezdetekor és hat hónappal később a résztvevőktől nyálmintákat és íny alatti (subgingivalis) plakk mintát vesznek, ezzel követve nyomon a szájüreg baktériumállományának változását.

A második mintavétel után a kiinduló állapothoz képest megállapíthatóvá válik, hogy az elektromos cigaretta hatására történt-e bármilyen változás a szájüreg bakteriális összetételében. Mindkét mintavételkor a résztvevők szájüregének fizikai vizsgálatát is elvégzik.

„Hogy meghatározhassuk, melyik e-cigaretta légkeveréke van hatással a szájüreg egészségére, egy új 3D-s epigingivalis szövetmodellt építünk, ami a szájüreg mikrokörnyezetét kívánja utánozni” – magyarázza Dr. Li.

Habár a kutatás eredményeire még várnunk kell, az mindenesetre feltételezhető, hogy a dohányzáshoz hasonlóan az elektromos cigaretta is befolyásolhatja szájüregünk normál baktériumállományának összetételét, ami kedvezhet a leggyakoribb szájüregi betegségek (fogszuvasodás, ínybetegség) kialakulásának.

Summary
Megkezdődik az elektromos cigaretta szájüregi hatásának vizsgálata
Article Name
Megkezdődik az elektromos cigaretta szájüregi hatásának vizsgálata
Description
Az elektromos cigaretták szájüregre gyakorolt hatása eddig tisztázatlan volt, így a a New York-i Egyetem munkatársai átfogó kutatásba kezdtek.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!