A megfelelő szájhigiénia csökkenti a stroke kockázatát

Az emberi szervezet egyik legféltettebb területe elsősorban a szív- és az érrendszer. Szívünk, bár nagyon erős szerv, ugyanannyira érzékeny is, hiszen rengeteg külső – és belső tényező befolyásolhatja optimális működését – úgy tűnik, a szájhigiénia is ezek közé tartozik.

stroke szajapolas
Nem csak Magyarországon, világviszonylatban is a szív – és érrendszeri problémák vezetik a halálozási okok listáját.

Egy tajvani kórház csapata döntött úgy, hogy megvizsgálja, vajon a fogorvosok által végzett tisztítás befolyásolja-e a pitvarremegés (szívütemzavar) kialakulását, ami napjainkban a stroke egyik legfőbb előidézője lehet. Pitvarremegés során ugyanis a szívritmus felgyorsul, ami apró vérrögök képződésével járhat, melyek továbbjutva az agyba, stroke-ot, hétköznapi nevén szélütést idézhetnek elő.

A kutatócsoport igen nagyszámú, összesen 29 000, hatvan év fölötti önkéntest vontak be a megfigyelésbe. A jelentkezőket – akiknél korábban nem jegyeztek fel szívproblémát – arról kérdezték, milyen gyakran látogatnak el a fogászatra tisztításra, ahol a fogkövet és a lerakódott plakkot távolítják el a fogazatukról.

(X) hirdetés

Öt év elteltével újból megvizsgálva a jelentkezőket, arra keresték a választ, vajon hány esetben alakult ki szívritmuszavar. Az International Journal of Cardiology szaklapban közzétett kutatási eredmények szerint azok az önkéntesek, akik évente legalább egyszer ellátogattak a fogászatra, háromszor kisebb eséllyel produkáltak pitvarremegést.

Az összefüggés a szív egészsége és a szájhigiénia között már eddig is több szempontból igazolni látszott, s ennek oka főként a baktériumokban keresendő. Ha ugyanis a nem megfelelően tisztán tartott szájüregben hemzsegnek a baktériumok, esetleg fogszuvasodás vagy krónikus ínygyulladás is fennáll, a kórokozók tovább jutnak a szervezet más területeire, ahol ugyanúgy elősegíthetik a gyulladások, rendellenességek kialakulását.

A rendszeres fogorvosi tisztítás nem csak a fogkőképződést, az ínygyulladást (ezzel együtt az ínysorvadást), a fogszuvasodást és a kellemetlen leheletet képes megelőzni és orvosolni, de szívünk egészségére is nagyon áldásos hatással van.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft