A marihuána használata károsíthatja a fogínyt

A hosszú távú marihuána használat negatívan befolyásolja a fogíny egészségét, állítja egy frissen publikált amerikai tanulmány. Az Arizona Állami Egyetem munkatársai szerint a drog tartós használata mellett megnő a fogínygyulladás kialakulásának esélye.

marihuana-foginygyulladasA marihuána vagy cannabis a leggyakrabban használt illegális drogok egyike az Egyesült Államokban és világszerte egyaránt. Egy 2014-es országos felmérés szerint kb. 22,2 millió amerikai használt marihuánát az elmúlt hónap során.

A cannabis főként a tinédzserek és fiatal felnőttek körében népszerű. A National Institute on Drog Abuse kábítószerellenes amerikai intézet szerint 2015-ben a 12. évfolyamosok közel 35 százaléka élt a marihuánával, akik közül 21,3 százalék jelenleg is használja a tudatmódosító anyagot.

(X) hirdetés

A marihuána használatának rövid távú hatásai jól ismertek, ilyenek a félelemérzet, idegesség, tévképzetek, pszichózis, hallucinációk jelentkezése. A szer hosszú távú hatása ezzel szemben még nem ennyire tisztázott, éppen ezért kezdett bele vizsgálataiba az Arizona Állami Egyetem kutatócsoportja.

Madeline H. Meier Ph.D., a tanulmány társszerzője és kollégái összesen 1 037 új-zélandi felnőtt adatait elemezték. A résztvevők 1972 és 1973 között születtek és születésüktől egészen 38 éves korukig nyomon követték egészségügyi állapotukat és életmódjukat.

Meier és kollégái az alanyok marihuána használati szokásait elemezték 18 és 38 éves koruk között, azt vizsgálva, a szer korábbi vagy aktuális használata milyen nyomokat hagyott a jelenleg 38 éves alanyokon.

(X) hirdetés

Vizsgálták a drog befolyását a későbbi fogágybetegségekre, tüdő funkciókra, szisztémás gyulladásokra és az anyagcsere egészségére.

A marihuánát nem használók adataival összevetve kiderült, hogy azok, akik 20 éves korukig rendszeresen használtak marihuánát, sokkal nagyobb eséllyel szenvednek fogágybetegségtől 38 éves korukra.

A kezdeti tünetek fogínygyulladásként jelentkeznek, melynek legszembetűnőbb tünetei a megduzzadt, vörös, vérző fogíny. Kezeletlenül hagyva a gyulladás átterjed a fogakat megtámasztó csontállományra, amit az immunrendszer megpróbál leküzdeni, azonban a válaszreakció a csontállomány pusztulását eredményezi. Ha a fogakat megtámasztó szilárd csontszerkezet leépül, akkor a fogak maguktól kiesnek.

A fogínygyulladás hátterében több ok is meghúzódhat. Azt már korábbi tanulmányok során is sikerült alátámasztani, hogy a rendszeres marihuána használók kevesebbszer mosnak fogat és fogselymeznek, mint azok, akik nem élnek drogokkal. A cannabis használók ráadásul gyakrabban esnek alkohol függőségbe is, melyek mind rontanak a szájüreg egészségi állapotán.

Ugyanakkor meglepő, hogy a későbbi egészségügyi problémák tekintetében nem sikerült alátámasztani, hogy a marihuána használók több betegségtől szenvednének 38 éves korukban, mint azok, akik nem használtak drogot.

A szerzők így kommentálják eredményeiket:

„Általánosságban tanulmányunk alátámasztotta, hogy a húsz éves kor feletti cannabis használat nincs hatással a kora középkori egészségi állapotra.

Több területet (fogíny, tüdőfunkciók, szisztémás gyulladások, anyagcsere betegségek) is megvizsgálva a cannabis használatának egészségkárosító hatása nem egyértelmű, egyedül a fogínybetegséggel bizonyítható a kapcsolat.”

Jelen kutatás eredményei ugyanakkor korlátozottak voltak, mivel a marihuána használatának kérdését a válaszadók önként ismerték el, az eredmények bizonytalanok, hiszen sokan szégyellik az illegális drogok használatát.

Bár ez a vizsgálat csak néhány betegség tekintetében vizsgálta a cannabis egészségkárosító hatását, más tanulmányok összefüggésbe hozták már a balesetekkel, sérülésekkel, szív- és érrendszeri betegségekkel, fertőzésekkel, daganatos megbetegedésekkel, hörghuruttal illetve a mentális egészség romlásával.

Item added to cart.
0 items - Ft