A magnézium lehet a fogszuvasodás ellenszere?

Jóllehet, már igen sokat tudunk az emberi szervezet felépítéséről, ez idáig nem készült olyan háromdimenziós felvétel a fogainkról, ami részletesen meghatározná annak szerkezetét és összetételét. Ausztrál kutatóknak nanoskálás technológia segítségével sikerült olyen felvételt készíteniük, melyen megtalálható azon atomok pontos pozíciója is, melyek központi szerepet játszanak a fogszuvasodás folyamatában. 

Anyagmérnökökből, szerkezetmérnökökből és fogorvosokból szerveződött az ausztrál Sydney Egyetem azon kutatócsoportja, akiknek sikerült háromdimenziós térképet készíteni az emberi fogról. Mindehhez egy viszonylag új mikroszkopikus technológiát, az atompróba tomográfiát hívták segítségül.

A Science Advances kutatói szaklapban publikált eredmény részletesen beszámol a megfigyelt mintázatokról illetve arról, hogy mindez hogyan segítheti szájhigiéniánk fejlesztését a fogszuvasodás megelőzése érdekében.

(X) hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte az iskoláskorú gyermekek 60-90 százaléka és a felnőtt lakosság közel 100 százaléka szenved fogszuvasodástól, ami a fogzománc fokozatos pusztulása útján jön létre.

Fogzománcunk az emberi szervezet legkeményebb szövete, megvédi a fog belső szerkezetét a rágás során fellépő erőhatásoktól és a kémiai támadásoktól. Korábbról ismeretes, hogy a fogzománc mechanikai ereje és ellenállóképessége a szerkezeten belül elhelyezkedő hidroxiapatit nanohuzaloknak köszönhető.

A Sydney Egyetem vizsgálatából részletes információkat kapunk a fogzománc kemény struktúrájának ionjairól. Julie Cairney anyag- és szerkezetmérnök szerint az emberi fog szerkezete igen bonyolult és jóllehet, azt eddig is tudtuk, hogy a magnézium, a karbonát és a fluorid ionok befolyásolják a fogzománc tulajdonságait, a tudományos világnak eddig nem állt rendelkezésére ilyen magas felbontású, részletes felvétel a fog szerkezetéről.

(X) hirdetés

Az egyik legfontosabb felfedezés, melyet a kutatók a felvételek alapján tettek az, hogy a hidroxiapatit nanopálcákat magnéziumban gazdag területek veszik körbe, melyek megerősítik a fogzománc szerkezetét.

fogzomanc-magnezium-atomproba-tomografia
Magnéziumatomok a hidroxiapatit nanopálcák körül. /Kép: Tom Hartley, Sydney Egyetem/

Cairney professzor szerint ez az első direkt bizonyíték, hogy az amorf, magnéziumban gazdag kalcium-foszfát szakaszok nélkülözhetetlen szerepet játszanak a fog szerkezetének egészségében. Habár tudományos körökben keringtek hasonló felvetések, konkrét bizonyíték eddig nem állt rendelkezésünkre.

Dr. Alexandre La Fontaine szerint ez a részletes feltérképezés segítségünkre lehet, hogy megakadályozhassuk az amorf szakaszok károsodását, így a fogzománc szerkezetének erodálódását és a fogszuvasodás kialakulását.

Item added to cart.
0 items - Ft