A Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrővizsgálatának 2012-es eredménye

Idén a gyermekmentő szolgálat több mint négyezer, főként hátrányos helyzetű vagy fizikailag/szellemileg sérült gyermek fogainak ellenőrzését és kezelését vállalata magára. Munkájuknak és a kilencvenes évek óta rendszeresített mobil fogászati rendelőnek hála olyan helyeken is megismerhetik a gyerekek a fogászati kezelések fontosságát és a napi szájhigiénia mikéntjét, ahol egyébként nem, vagy csak részben megoldott a lakosság fogászati ellátása.

Nem csak az esetenkénti, de a rendszeres, féléves szűrővizsgálat is kiemelten fontos. Kép: Gyermekmentő Szolgálat

A kitartó munkának szerencsére az eredménye is megvan, a Magyar Távirati Irodához eljuttatott hivatalos közlemény szerint ugyanis azokban a térségekben, ahol a korábbi években már járt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat csapata, ott sok esetben a javasolt kezeléseket elvégezték, s a gyerekek is tudatosabbá váltak a szájápolást illetően.

Ezekre a lépésekre márpedig óriási szükség van, hiszen a jelentés szerint a vizsgált gyerekek fogainak közel 40 százaléka szuvas volt. Ennek hátterében nem csak a helytelen vagy kiegyensúlyozatlan táplálkozás, de a rossz szájhigiénia is állhat, melynek elsajátításáért a szülő is kiemelten sokat tehet.

(X) hirdetés

Tejfogak esetében további problémát okozhat az ún. gyorsan terjedő fogszuvasodás, amit kisgyermekkorban a cumisüveg túlzott használata is előidézhet. Ilyen esetben a szülőnek hamar szembetűnhet a negatív változás: főként a felső- és alsó metszőfogakat érintheti a betegség, ami nem csak fizikailag, de lelkileg is rossz hatással van a csemetékre, s később a maradandó fogak is hamarabb romlásnak indulhatnak.

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes munkatársainak hála a fiatalok idén tizenhárom magyarországi és egy határon túli településen ismerhették meg a fogászat világát, s remélhetőleg az önzetlen segítségnyújtás a gyermekek későbbi szájápolási szokására is komoly hatással lesz.

Item added to cart.
0 items - Ft