Fogaink fejlődéstörténetét nemzetközi kutatócsoport tisztázta

Ma már el sem tudnánk képzelni mosolyunkat fogak nélkül, pedig a tudomány egészen napjainkig azt feltételezte, a gerincesek fogazata csak jóval később kezdett kifejlődni, mint maga az állkapocs.

Illusztráció. Kép: Antrophology.si.edu

Ugyan minden, ma élő gerinces élőlénynek van fogazata, mégis sokáig azt hittük, hogy az első, állkapoccsal rendelkező gerincesek nem fogakkal, hanem két félelmetes, pengeéles állkapoccsal rendelkeztek, melyek ollószerű záródásuk miatt ugyanúgy lehetővé tették a táplálkozást.

A brit Nature szaklapban 2012 októberében publikálták a Bristoli Egyetem azon kutatásának eredményeit, mely szerint a korai gerincesek ugyanúgy rendelkeztek fogakkal, s azok vagy az állkapoccsal párhuzamosan vagy időben csak kicsivel később fejlődhettek ki.

(X) hirdetés

Ehhez azonban nem csak az egyetem paleontológusaira, de a brit Nemzeti Történelmi Múzeumra, az ausztrál Curtin Egyetem munkatársaira és svájci fizikusokra is szükség volt. A vizsgálat alanyául egy Compagopiscis nevű, kezdetleges állkapoccsal rendelkező halfaj maradványait választották.

Az elemzések technikai hátterét a svájci Paul Scherrer Intézet nagy energiájú röntgenberendezése szolgáltatta, amivel soha nem látott alapossággal vizsgálhatták meg a leletet.
A tanulmány vezetője, Dr. Martin Ruecklin nyilatkozatában elmondta, a csontos állkapcson belül minden egyes sejtet és szövetet képesek vizualizálni, így a fogak és az állkapocscsont fejlődését illetően is kaptak információkat. Az eredményeket aztán összevetették ma élő gerincesek adataival, így sikerült fényt deríteni rá, hogy a páncélos őshalakhoz tartozó Placodermi osztály igenis rendelkezett fogakkal.

A vizsgálathoz a kihalt Compagopiscis halfaj maradványait használták.

A munkához egy háromdimenziós mikroszkópot és szinkrotonsugárzást használtak, így az igen részletes belső képeket anélkül tanulmányozhatták, hogy a lelethez akár egy ujjal is hozzá kellett volna érniük. Úgy tűnik, a fizika és a paleontológia összefonódásának köszönhetően most sikerült tisztázni egy, a tudomány számára igen fontos kérdést, ami gyökeresen megváltoztatja az emberi fogazat evolúciójáról szerzett eddigi tudásunkat.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft