A legvonzóbb női metszőfog: keskeny-kerekded

A felső metszőfogak színe, formája és elhelyezkedése nagyban befolyásolja mosolyunk esztétikáját. Brit kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon a metszőfogak formájának megváltoztatása befolyásolja-e a mosoly szépségének megítélését. Vizsgálatukból kiderült, a hosszúkás, ám kerekded formájú metszőfogakat jóval esztétikusabbnak ítélik az emberek, mint a szögletes formát.

legszebb-fog-forma

A Journal of Dentistry fogászati folyóirat júliusi számában közölt tanulmányhoz összesen 30 fogorvost, 30 fogtechnikust és 30 laikust kértek fel, hogy pusztán esztétikai szempontból értékeljenek egy-egy női mosolyt, amin egyértelműen látszanak a felső metszőfogak. A fotót öt különböző példányban digitálisan módosították, így a metszőfogak formája mind az öt képen eltérő volt.

A résztvevők értékelését összevetve a többség (50 százalék) a keskeny-kerekded formájú metszőfogat ítélte a legvonzóbbnak. A fogorvosok 70 százaléka, a fogtechnikusok 50 százaléka és a laikusok 30 százaléka gondolta úgy, hogy ez a forma a legszebb.

(X) hirdetés

Az ovális formájú metszőfogak végeztek a második helyen 36,7 százalékkal, ráadásul a laikusok körében ez a forma volt a legvonzóbb (56 százalék). Összességében mind a szakmai zsűri, mind a kívülállók a szögletes formájú metszőfogakat vélték a legkevésbé tetszetősnek.

Megállapítható tehát, hogy nincsen egyetlen olyan előre meghatározható forma sem, ami mindenkinek ugyanannyira tetszene, ám a vizsgálatból az is kiderült, a szakmában dolgozók jóval kritikusabbak, mint az utca embere.

Ez az eltérő szemlélet a gyakorlatban akár problémát is jelenthet egy-egy fogpótlás elkészítésekor, ezért a kutatók arra figyelmeztetik a betegeket, hogy egyértelműen kommunikálják elvárásaikat a fogpótlások esztétikáját illetően már a kezelés megkezdésekor.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft