A legtöbb szülő nem viszi el időben a gyermekét fogorvoshoz

Fogászati szakemberek ajánlása szerint a gyermekeket legkésőbb 1 éves korukig érdemes elvinni a fogorvoshoz, hiszen ekkorra a legtöbb apróságnak már kibújik az első tejfoga. A legelső látogatás után félévente ajánlott a következő ellenőrzés, hiszen a gyermekkori fogszuvasodás napjaink egyik legkomolyabb egészségügyi problémája. Sajnos azonban egy amerikai felmérés szerint a szülők háromnegyede így sem viszi el gyermekét idejében a fogorvoshoz.

fogaszat gyermekkor

Egy frissen közzétett kaliforniai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államokban élő gyermekek nagy része 1 éves korig nem részesül fogászati ellenőrzésben, holott a szakmai szervezetek Európában és a tengerentúlon is ezt az életkort javasolják.

A 2015 év eleji telefonos közvélemény kutatáshoz 304, 18-65 év közötti átlag lakost és 75, az amerikai átlagfizetés alatti jövedelemszinttel rendelkező, ugyanilyen életkorú felnőttet kérdeztek meg gyermekeik fogászati ellátásáról.

(X) hirdetés

Az első csoporthoz tartozó szülők úgy nyilatkoztak, hogy gyermeküket átlagosan 2,5 évesen vitték el először fogászati rendelésre. Ugyanakkor az alacsony jövedelemszintű családoknál ez az érték 3,4 éves korra tehető, tehát átlagosan majdnem egy évvel tovább vártak az első ellenőrzéssel.

A megkérdezett 120, 18 éves kor alatti gyermeket nevelő szülő 60%-a tisztában volt a szakemberek által javasolt 12 hónapos életkori ajánlással, ugyanakkor ezen szülők 61%-a mégsem tartotta szükségesnek a tényleges megjelenést a fogászaton.

A felmérésből az is kiderült, hogy tájékozottság szempontjából jelentős eltérések figyelhetők meg a nemek között: míg a megkérdezett férfiak csupán 31%-a volt tisztában az életkori ajánlással, addig a nők 74%-a tudta, hogy legkésőbb 1 éves korban el kell vinni a csemetéket a fogorvoshoz.

(X) hirdetés

Nem meglepő módon a pénzügyi lehetőségek szintén erősen befolyásolják a gyermekek megjelenését a fogászati ellenőrzéseken. Az alacsony jövedelemszintű csoporthoz tartozó szülők 9%-a azt mondta, hogy nem engedheti meg magának a fogászati ellátást, míg 13 % azzal sem volt tisztában, hogy a gyermek fogászati költségeit a saját biztosításával fedezheti.

A kutatók szerint folytatni és javítani kell az orvos-beteg kommunikációt, hiszen a szülők tájékozottsága nagyban befolyásolja a gyermekek szájüregi egészségét, a fogszuvasodás kialakulásának mértékét. Amerikai statisztikák szerint a tengerentúlon a 6-11 és 12-19 éves korosztály körében a fogszuvasodás az egyik leggyakoribb krónikus megbetegedés.

 

Item added to cart.
0 items - Ft