A baktériumok „csapatszelleme” miatt alakul ki plakk a fogainkon

Egy friss tanulmánynak köszönhetően most már azt is tudjuk, hogy ha elég baktérium tömörül össze egyazon területen, akkor képesek kollektív döntést hozni, így összeállásuk után akár el is vándorolhatnak. Ezt a viselkedésformát most először tengeri szivacsokon élősködő baktériumokon figyelték meg, ám általa könnyebben megérthetjük azt is, hogyan épül és bomlik le a fogainkon lerakódott bakteriális biofilm, más néven plakk.

Mikroszkóp alatt: fogselyemhez tapadt plakk.

Azt eddig is sejthettük, hogy a baktériumok kommunikálnak egymással, most azonban a Marylandi Egyetem kutatóinak egy teljesen új jelrendszerre sikerült bukkanniuk. Amikor ugyanis az adott területen felhalmozódott baktériumok mennyisége elér egy kritikus szintet, akkor összeállva létrehoznak egy ostorszerű mozgásszervet, azaz flagellumot, amivel már könnyedén továbbállhatnak. Ez pedig azt jelenti, hogy elmozdulásuk megakadályozza, hogy valamilyen kemény felületen megtapadva kolóniát, azaz biofilmet képezzenek.

„Bármi, amit sikerül kiderítenünk erről a bakteriális kommunikációról, kulcsfontosságú lehet, hogy megértsük, miként lesz egy baktérium patogén, azaz ártalmas, illetve hogyan rendeződnek filmréteggé, ami már könnyen megtapad a fogakon vagy más, az emberi szervezetbe épített orvosi eszközökön” – mondja a tanulmány társszerzője Dr. Russel Hill. „A folyamat megértésével elképzelhető, hogy a jövőben kontrollálhatjuk a biofilm-képződést a szervezetben.”

(X) hirdetés

Mikroszkóp alatt: a fogkefe egyetlen sörtéjén megtapadt plakk. Fotó: Steve Gschmeissner

Bizonyos, hogy baktériumból több egyed él a Földön, mint minden más fajból együttvéve. Olyan egysejtű organizmusokról van szó, melyeket csak mikroszkóp alatt láthatunk, s jellemzően igyekeznek összeállni közösségekbe (biofilm), hiszen így már könnyen megtapadhatnak kemény felületeken. Képesek a kommunikációra és csoportos döntések meghozatalára, ami aztán befolyásolja a viselkedésüket.

Míg a tengeri szivacsok tökéletes menedéket kínálnak a baktériumközösségeknek, addig ez a „sűrűn lakott” terület nekünk kínál kiváló terepet a tanulmányozásukhoz. Kiderült, apró kémiai molekulákon keresztül kommunikálnak, ha pedig elegendő baktérium gyűlik össze egy adott területen, szinte egyből meg is születik a döntés a kollektív viselkedésükről. Ez a „csapatszellem” tehát a ludas a fogainkon kialakuló plakk (biofilm) lerakódásáért is.

Item added to cart.
0 items - Ft