Követendő példa – nem skótok, ha fogmosásról van szó

A skót fogorvosok mostanában igen nyugodt korszakukat élhetik, az ország csemetéi ugyanis nagyon ügyesen megtanultak vigyázni fogaik épségére. Ez az eredmény pedig nem kizárólag a szakemberek munkájának, hanem a szülők igyekezetének is köszönhető. Másképp persze nem is lehet egy új, tudatosabb generációt felnevelni, hiszen a gyermekek számára a követendő példát elsősorban saját szüleik szolgáltatják.

Kép: PA

Hogy konkrét számokról is szó essék: Skóciában a hétévesek 60-70 százalékánál a fogszuvasodás egyetlen jele sem fedezhető fel. A skót egészségügyi miniszter, Michael Matheson szerint hatalmas fejlődésről van szó, ami részben az állam munkáját dicséri.

Valóban, a nagy-britanniai ország az elmúlt években megtáltosodott: legnépszerűbb, Childsmile, azaz Gyermekmosoly névre keresztelt preventív kampányuk például 15 millió fontba került, de úgy tűnik, megérte befektetni. Statisztikájuk szerint az óvodás és kisiskolás gyerekek 90%-a megtanult helyesen fogat mosni, ami ha valóban így van, igazán dicséretes és eredményes munkát sejtet.

(X) hirdetés

Persze a szakmai segítség sem maradt el, Skócia közel 900 fogorvosi rendelőjét vonták be a projektbe, így hosszú távon a gyerekek, a szülők és a fogorvosok közösen tehetnek a szájhigiénés kultúra fejlődéséért.

De a skótok nem szeretnének hátradőlni a pozitív statisztika láttán, igyekeznek továbbra is odafigyelni a kicsik fogaira, folytatva harcukat a világszinten is komoly problémát jelentő gyermekkori fogszuvasodás ellen.

Item added to cart.
0 items - Ft