hirdetés (X)

Komoly betegségek jeleit hordozzuk a nyálunkban

2014-09-23T15:55:03+00:00 2013. szeptember 30.|Általános hírek, Fogászati hírek|

Jelentős megbetegedések, például a rák is nyomot hagy jelenlétéről a nyálunkban, amit egy szimpla vizsgálattal képesek lehetünk ellenőrizni. A Malmöi Egyetem Fogászati Karának kutatócsoportja szerint ez lehet a valaha volt legegyszerűbb diagnosztikai módszer, mellyel korai stádiumában detektálhatunk egyes betegségeket, így jóval nagyobb esélyünk lehet a hatékony és gyors felépülésre.

nyalteszt betegseg diagnozis

A vizsgálatba bevont ötszáz svéd állampolgárnak nem volt más dolga, mint egy sima nyálteszten részt vennie, majd válaszolnia néhány egyszerű, az egészségét érintő kérdésre, a kutatók pedig összevetették a válaszokat a nyálban található anyagokkal, hogy kiderüljön, tudtunkon kívül vajon milyen információkat hordozunk a szájüregünkben.

Korábbi tanulmányok azt már alátámasztották, hogy a szájat vagy a torok területét érintő betegségek, sőt akár a Parkinson kór is könnyen diagnosztizálható nyálmintából, arra azonban a svéd csoportnak sikerült rájönnie, hogy a nyálban más betegségek (pl. daganatos elváltozások, cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri problémák) jeleit is megfigyelhetjük.

Björn Klinge, a Malmöi Egyetem Fogászati Karának professzora elmondta, a nyálmintákban sikeresen fellelhetők az egyénre jellemző betegségek nyomai, ennek a felfedezésnek pedig azért van óriási jelentősége, mert így a jövőben nem csak az orvostudománynak, de a betegeknek is rengeteg időt és pénzt spórolhatnak.

hirdetés (X)

Manapság sokan elfoglaltságaik vagy nehéz anyagi körülményeik miatt nem járnak rendszeresen szűrővizsgálatokra, egy otthon végezhető, relatív olcsón beszerezhető nyáltesztet azonban vélhetően hajlandók lennénk rendszeresen elvégezni. A mintát csak vissza kellene juttatni az orvosunknak, aki kizárólag abban az esetben kérné a további vizsgálatokat, ha valami olyan értéket találtak a nyál összetevői között.

A cél persze az lenne, hogy a nyálvizsgálat minél pontosabb képet adjon egészségügyi állapotunkról, s akár kialakulóban lévő megbetegedéseket is megelőzhessünk vagy időben orvosolhassunk. Klinge szerint a nyáltesztek gyógyszertári forgalomba kerüléséig öt-tíz évet kell még várnunk. Szerintünk megéri.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!